Mix

Vozačica Formule razbija stereotipe i ravnopravno se utrkuje s muškarcima

Amna naslovna
Amna naslovna Instagram Screenshot
\\folder\galerija Galerija Amna naslovna Amna naslovna Foto: Instagram Screenshot Amna 1 Amna 1 Foto: Folder.hr Amna 9 Amna 9 Foto: Folder.hr +6 Amna 8 Galerija
Amna Al Qubaisi je prošla puno toga kako bi se dokazala u sportu kojim dominiraju muškarci. Ona je odlučila ostvariti svoje snove bez obzira na buku koja ju okružuje. Ne mislimo na buku motora koji bez ikakvih problema dostižu 300 kilometara na sat već na kritike sporta koji baš i ne potiče raznolikost i inkluzivnost.

Tek joj je 21 godina, rođena je u Americi, ali predstavlja Ujedinjene Arapske Emirate i može se utkrivati sa svakim. Brzina joj je u krvi, otac Khaled Al Qubaisi je prvi vozač iz Emirata koji se natjecao na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa.

“Otac je počeo s utrkama 2009. godine i zvao bi sve vozače na večeru. Tamo bi pričali o utrkama i stazama na kojima je bio. Pitala sam ga bi li me trenirao za karting utrke i tu je sve počelo 2014. godine.”

Sudjelovala je u testnim vožnjama Formule E – svega nekoliko mjeseci nakon što je u Saudijskoj Arabiji ženama ukinuta zabrana vožnje. Pobijedila je i na utrci Formule 4 na domaćem terenu u Emiratima 2019. godine. Ako znate brojati unazad od četiri prema jedan, jasno vam je na kojem je dijelu svog vozačkog puta te koji je konačan cilj.

“Moj cilj, kao i cilj svakog vozača utrka je dosegnuti Formulu 1 i postizati dobre rezultate putem do tog cilja.”

Sve fotografije su preuzete s Amninog Instagram profila @amnalqubaisi_official

Ne može se pohvaliti velikim brojem pratitelja na Instagramu, ali će taj broj rasti kako ona bude napredovala u svojoj vozačkoj karijeri. Više puta je dokazala da se ne boji nikoga i duboko se nadamo da će iza sebe u prašini ostaviti sav taj testosteron koji ju okružuje.

Ova mlada dama je izrazito mudra za svoje godine.

“Uvijek će te podcjenjivati, suditi i kritizirati, ali nastavi se kretati naprijed i i iskoristi to sve da im dokažeš kako su u krivu.”

Voljeli bismo ju jednom vidjeti u prvoj ligi, kod nekog respektabilnog konstruktora da pokaže što zna.