Mix

Zašto trebaš spavati bez odjeće? Znanost ima odgovore zbog kojih ćeš odmah prekrižiti pidžamu i gaće

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić

Često trošimo novac na pidžame, bokserice, majice za spavanje, potkošulje. Mislimo da nam treba. Jer – tako se spava kad si odrasla osoba, zar ne?

Možda se iznenadite koliko je spavanje bez ikakve odjeće ugodno te ponekad i olakšava spavanje. Temperatura i ugoda nisu jedini razlozi zašto je golotinja dobrodošla u krevet.

Zdravi plivači

Dubok i miran san je izrazito povezan s kontrolom temperature, a idealna temperatura za spavanje je između 18 i 24 stupnja Celzijusa. Malo je reći kako je to sve teže postići u ovom naletu vrućine, ali gubljenjem donjeg rublja prije zaranjanja u plahte bi ti moglo pomoći. Hladnije temperature su važne za zdravlje skrotuma. Zamisli da liječnik govori iduću rečenicu, možda ti pomogne da se ne smiješ kao trinaestogodišnjak. “Držanje testisa u hladnijem okolišu može pomoći s kvalitetom sperme i pokretnosti spermatozoida.”

Nago spavanje može povećati intimnost

Ako oba partnera spavaju u rođendanskom odijelu, moguće je da to znači i veći kontakt kožom. Poznato je da to povećava lučenje oksitocina, nonapeptida kojeg luči hipotalamus, a povezan je s povećanom razinom društvene interakcije, osjećajem dobrostanja te je poznat po antistres efektima. Više dobrih hormona povećava šanse za intimnim kontaktom. A i par je logističkih koraka manje za početak tog kontakta jer, hej, već ste goli.

Ako se ne osjećaš ugodno spavati bez odjeće, to je isto okej, samo se pobrini da je od pamuka i da nije preusko.