Mix

Žena bi trebala postati prva osoba koja se udala za hologram generiran umjetnom inteligencijom

Umjetnica Alicie Framis i AILex njezin partner hologram kako poziraju zajedno
Umjetnica Alicie Framis i AILex njezin partner hologram kako poziraju zajedno Foto: Instagramscreenshot/@hybridcouples
Uz sve sofisticiranije korištenje umjetne inteligencije, neizbježno se postavlja pitanje u kojem će trenutku ona biti sposobna pružiti istinsko društvo. Ovo otvara čitavu hrpu etičkih i znanstvenih pitanja o prirodi svijesti i čovječanstva, a to su pitanja središnja za rad španjolske umjetnice Alicie Framis.

View this post on Instagram

A post shared by @hybridcouples

Ona bi trebala postati prva osoba koja se udala za hologram koji pokreće umjetna inteligencija. Alicia već planira svoje vjenčanje s hologramom kojeg pokreće umjetna inteligencija, nazvanim AiLex.

Ovo vjenčanje nije Alicijin prvi pokušaj korištenja umjetnosti za istraživanje pitanja vezanih uz druženje i društvo. Prethodno je živjela s lutkom imena Pierre, kako bi istražila ljubav i druženje, ali najnoviji komad vodi stvari u futurističnijem smjeru.

View this post on Instagram

A post shared by @hybridcouples

Umjetnica o svojoj vezi često objavljuje na Instagram profilu @hybridcouples. U jednom od svoji videa je rekla kako „Znamo da će roboti i ljudi uskoro biti seksualni partneri, ali za mene je važan korak emocionalnog povezivanja umjetne inteligencije i ljudi.“.

Naravno, postoje nedoumice u sadržaju. Tehnologija holograma postoji, ali je izuzetno skupa i nepraktična. Naša tehnologije još uvijek ne seže toliko u budućnost, no samo je pitanje vremena kad će se ovakva tehnologija komercijalizirati i popularizirati.

Imajući to na umu, čini se da je AiLex zapravo montažom dodan u videozapisima objavljene na Instagramu, a ne da je stvarno prisutan u domu. I ne samo to, već se čini da je hologram koji se pojavljuje u njezinim videima umjetnik ili glumac suradnik, a ne računalno generiran lik.

Trenutačno nije jasno kako je umjetna inteligencija uključena u njegov lik, moguće je da reakcije holograma generira umjetna inteligencija. Serija nastupa trebala bi uključivati ​​ceremoniju vjenčanja, a umjetnica je rekla da će se vjenčanje održati u muzeju Depot Boijmans u Rotterdamu.

Sigurno ste već ćuli kako postoje i djevojke, muškarci i slični likovi generirani umjetnom inteligencijom koji vam pružaju savjete, rješenja problema i sl., a postoji i verzija UI generiranog Isusa koji društvenim mrežama širi ljubav, mir i zajedništvo.