Report

Idealno mjesto za bijeg od ljudi! Ovo je mjesto toliko udaljeno od ostatka svijeta da su vam najbliži susjedi astronauti

kuća na osami u snijegu i lokacija Pointa Nemo na google mapsu
kuća na osami u snijegu i lokacija Pointa Nemo na google mapsu Foto: unsplash.com/screenshotGoogleMaps
U Tihom se oceanu nalazi mjesto koje je toliko udaljeno da su mu najbliži susjedi oni na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ovo je idealna lokacija ako se želite udaljiti od ostatka čovječanstva, jer sumnjamo da će vam astronauti nešto smetati.

Smješten daleko od bilo kojeg mjesta u sredini najvećeg oceana na svijetu, s najbližim kopnom udaljenim oko 2688 kilometara, nalazi se „Oceanski pol nedostupnosti“ koji se zove Point Nemo.

Otok Ducie, atol u otočju Pitcairn, tehnički mu je najbliže mjesto, ali čak je i ono nenaseljeno, pa biste morali otići malo dalje prije nego što pronađete ljude. Krenuvši prema jugu, završili biste na otoku Maher na Antarktici, ili biste krenuli prema sjeveroistoku, pronašli biste otok Motu Nui, još jedan nenaseljeni otok u blizini Uskršnjeg otoka.

Područje je 1992. prvi put nazvao hrvatski geodetski inženjer Hrvoje Lukatela, koji je u međuvremenu preračunao točne koordinate pomoću podataka s Google Mapsa, koje je usporedio sa svojim izvornim nalazima. Ime Nemo dolazi od latinske riječi koja znači „Nitko“, što se čini sasvim poštenim kad razmislite o tome gdje se nalazi.

Točna najbliža točka Pointa Nemo ovisi o točnim koordinatama te tri točke i stvara zanimljivo rješenje za problem „gdje plivati“, budući da je točka jednako udaljena od sva tri ta mjesta.

Zapravo, kao i kod svakog udaljenog mjesta koje je udaljeno više od 400 kilometara od bilo kojeg mjesta, najbliži ljudi često su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koja prolazi iznad.

Prije nego što se odlučite na ovakvu osamu, imajte na umu kako Point Nemo i nije baš pogodan za stanovanje s jakim vjetrovima i niskom temperaturom. Iako ovdje možete pronaći utočište od najnapornijih kolega, članova obitelji i prijatelja, imajte na umu kako su uvjeti za život jako teški.

Odvažite li se na put do točke Nemo, samo dođite do koordinata 45º52.6S, 123º23.6W, no ne nadajte se toploj dobrodošlici.