Report

Istraživači sumnjaju kako je Bruce Lee umro jer je pio previše vode

Bruce Lee naslovna
Bruce Lee naslovna Foto: Youtube Screenshot
Najnovija hipoteza vezana za misterioznu smrt Brucea Leeja navodi kako je majstor kung fua umro zbog prevelikog unosa vode u organizam. Rad je tiskan u zborniku Clinical Kidney Journal u kojem se nagađa kako je Bruce Lee umro zbog specifičnog oblika disfunkcije bubrega.

Istraživači su naveli kako je njegova smrt potencijalno posljedica nemogućnosti izlučivanja dovoljne količine vode kako bi se održala homeostaza tj. balans u koncentraciji pojedinih tvari u organizmu.

Nije rijetkost da osobe počnu piti previše vode zbog čitavog niza različitih faktora, a jedan od najpoznatijih je mršavljenje — logika je jednostavna, voda popunjava želudac i može izazvati osjećaj sitosti, a i često smo zapravo žedni kada mislimo da smo gladni. Ipak, moguće je i pretjerati s vodom. Nakon prevelikog unosa vode u organizam, količina soli u krvi se razrjeđuje tj. količina natrija se smanjuje. To stanje se naziva hiponatrijemijom i ovi istraživači sumnjaju kako je upravo hiponatrijemija dovela do preuranjene smrti jedne od najvećih zvijezda akcijskih filmova.

U prošlosti se njegova smrt povezivala s nakupljanjem tekućine u mozgu izazvanu reakcijom na lijekove protiv bolova, ali ovo predstavlja novi razvoj događaja. Čak i da se uzrok smrti definitivno utvrdi, možda će zadovoljiti želju javnosti za istinom (na razini činjenice za pub kvizove), ali neće promijeniti posljednjih 50 godina i preuranjen odlazak legende.

Sudbina se okrutno nasmijala ako je ovo istina, najpoznatiji citat Brucea Leeja je „Budi voda, prijatelju”. Ne plačemo, vi plačete!