Uzaludan trud

Neki su se glumci naporno pripremali za uloge, ali nije toga vrijedilo! Njihova je trud bio uzalud

Muškarac na pozornici s maskom i scenarijem u ruci
Muškarac na pozornici s maskom i scenarijem u ruci Foto: Canva
Dali su sve od sebe, a nije se baš isplatilo

Nema bolje glumačke izvedbe od one glumca koji se uživio u ulogu. Poznato je kako se neki glumci rigorozno mijenjaju za ulogu, kompletno ulaze u ulogu i potpuno ožive filmski lik kojeg portretiraju.

Ipak, njihov trud i žrtva nekada ne urodi plodom jer njihove uloge ne rezoniraju s publikom. Srećom njihovi nastupi trajno su zabilježeni na filmu, a glumci su naučili kako se ne treba pripremati za ulogu koja vam ne odgovara.
\\folder\vezani_članak Redatelj Martin Scorsese i redateljska klapa Ovo njegova velika trojka Veliki Martin Scorsese otkrio koja su mu tri glumca najbolja! Jedan je izbor pomalo iznenađujući
Daniel Day-Lewis živo je po standardima vremena radnje filma Bande New Yorka (Gangs of New York), zbog čega je dobio i upalu pluća, ali je njegova izvedba zaradila Oscara.

Slična je situacija bila s Leonardom DiCapriom u filmu Povratnik (The Revenant), a Adrian Brody je pri svom nastupu u filmu Pijanist (The Pianist) prodao većinu svoje imovine i odselio u Europu. Brody je također drastično smanjio kilažu, ali i njegova i DiCaprijeva žrtva nagrađena je Oscarom.

Ovo su neke situacije u kojima su se glumci rigorozno pripremali, ali njihova uloga nije oduševila publiku.

Jared Leto u filmu Odred otpisanih (Suicide Squad)

Jared Leto je uz fizičku transformaciju napravio i onu karakternu. Za vrijeme snimanja maltretirao je kolege, a sve s ciljem što bolje izvedbe.
Njegov je lik zanimljiv, a obožavatelji su bili fascinirani modernim imidžem Jokera. Ipak, njegov se lik u cijelom filmu pojavljivao u svega nekoliko scena, točnije samo desetak minuta.
Iako se njegova profesionalnost i trud cijeni, nažalost nije vrijedilo i drastične promjene.

Matt Damon u filmu Hrabrost ratnika (Courage Under Fire)
\\folder\vezani_članak Scene filmova Potraga za Nemom i Izvrnuto obrnuto Emotivno Iz studija Pixar otkrivaju zašto njihovi filmovi uvijek imaju nevjerojatno tužne priče
On se za spomenuti film pripremao drastični gubitkom kilograma. Na promjenu se odlučio sam, bez osobnog trenera i nutricionista, stoga je prilikom pripreme za ulogu Andrewa Ilaria njegov režim mršavljenja imao ozbiljne posljedice na njegovo zdravlje. Glumac je morao uzimati lijekove kako bi tretirao nuspojave poput vrtoglavice, slabosti i stresa.
Iako je na kraju bio dobro, njegove su se metode od tada promijenile, a s obzirom na to da film baš i nije povukao neku popularnost, vjerojatno nije bio vrijedno riskirati zdravlje.

Ian McKellen u filmu Zabranjena tvrđava (The Keep)

Legendarni glumac otkrio je da mu je ovaj film najgore filmsko iskustvo u cijeloj karijeri, a niz nesreća uključivao je i jednu od priprema koje je glumac radio za ulogu.

Naime, igrao je ulogu Rumunja dr. Theodora Cuza, a kako bi poradio na rumunjskom naglasku, otišao je u Rumunjsku.
I tako se pripremao kako bi savladao svaki aspekt svoje uloge, a problem se dogodio kada je konačno došao na set. Savladao je naglasak, a kad je došao na set, redatelj Michael Man mu je rekao kako želio da govori čikaškim naglaskom, naglaskom kojeg nije znao.

Ryan Gosling u filmu Ljupke kosti (The Lovely Bones)

Iako je priprema nekih glumaca bila uzalud, nitko od njih zbog nje nije dobio otkaz. Nažalost, Ryan Gosling je otpušten.
Kad je angažiran za ulogu Jacka Salmona, on i redatelj Peter Jackson imali su vrlo različite ideje o tome kako bi lik trebao izgledati. Ryan je vjerovao da bi lik trebao imati oko 95 kilograma, pa se potrudio udebljati tridesetak kilograma.
\\folder\vezani_članak Kostimi i čovjek u odjelu s kostimom Supermana Novo ruho Otkriveno novo odijelo Supermana! Ovako će izgledati David Corenswet u ulozi Čovjeka od čelika
Kad je Ryan stigao na set s novom figurom, Peter Jackson nije vidio lik koji je zamislio, pa je završio s preinakom uloge.

Možda je Gosling najgore prošao, ali to je dokaz kako je filmska industrija prevrtljiva. Trud i žrtva nekad se cijene, a nekada vas ostave razočarane i s hrpom problema.