Report

Poznate ju zbog iritantnog glasa, a njen sitcom smo svi gledali. Nećete vjerovati koga danas čuva „Dadilja“

Fran Drescher na štrajku preko pozadine hollivudskog znaka
Fran Drescher na štrajku preko pozadine hollivudskog znaka Foto: unsplash.com/Instagram screenshot
Ovo ljeto je povijesno za zabavnu industriju, tisuće scenarista štrajka, pridružilo im se tisuće glumaca koje zastupa Udruga filmskih glumaca – Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika ili SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists), radnički sindikat čiji su članovi neka od najpoznatijih lica u industriji zabave.

Među tisućama glasova koji se bore za prava, jedan vrlo prepoznatljiv glas privukao je medijsku pozornost, a to je glas predsjednice SAG-AFTRA-e Fran Drescher.

Fran Drescher postala je predsjednica SAG-AFTRA-e 2021., a kako je sa aktivizmom započela pročitajte u nastavku.

Fran Drescher je oduvijek jedna od rječitih osoba u Hollywoodu, objavila je dvije knjige: memoare pod nazivom „Enter Whining“ 95., o tome kako je od skromnog odrastanja u Queensu postala zvijezda , i „Cancer Schmancer“ 02., o svom iskustvu s rakom maternice, a neprofitnu organizaciju „Cancer Schmancer“ osnovala je 2007. Godinu kasnije imenovana je izaslanicom američke javne diplomacije za zdravlje žena, gdje je, kroz putovanja svijetom, širila svijest o raznim temama poput prevencije raka. Također se zalagala za istospolne brakove prije nego što su legalizirani.

Najpoznatija je po sitcomu „Dadilja“ iz 90-ih gdje je glumila Fran Fine, pomalo izmišljenu verziju sebe, židovsku kozmetičarku iz Queensa, koja postaje dadilja bogatoj obitelji s Upper East Sidea. Seriju pamtimo po njenom naglasku, ludim modnim ukusom i duhovitosti.

Drescher se od tada pojavila u brojnim TV serijama i filmovima, kao što su „Hotel Transylvania“, „Entourage“, „Broad City“, a također je sudjelovala u sitcomu „Happily Divorced“ koji se emitirao dvije sezone.