Pustite je i opustite se

Pronašli smo idealnu pjesmu za opuštanje! Smanjuje osjećaj anksioznosti za 60 posto

žena leži s nogom na radiju opušteno slušajući glazbu
žena leži s nogom na radiju opušteno slušajući glazbu Foto: unsplash.com
Ova opuštajuća pjesma smanjuje osjećaj tjeskobe i anksioznosti za 60 posto

Prije nego što počnete zamišljati liječnike kako pjevaju serenade pacijentima, pogledajmo istraživanje i koju su pjesmu znanstvenici koristili. Jedna studija o anksioznosti prije operacije uključivala je pacijente koji su bili pod regionalnom anestezijom koja se zove blokada perifernih živaca.

Pišući u časopisu Regional Anesthesia and Pain Medicine, 2019., tim sa Sveučilišta u Pennsylvaniji rekao je da je anksioznost prije operacije uobičajena i može povećati razinu stresa u tijelu. Sedativi koji se koriste u liječenju anksioznosti mogu imati nuspojave koje utječu na disanje i protok krvi stoga zahtijevaju stalni nadzor.




Za studiju su odabrali 157 odraslih osoba te ih podijelili u dvije skupine, pri čemu prva je skupina primila 1 do 2 mg midazolama, ubrizganog tri minute prije upotrebe blokade perifernog živca, a drugoj su skupini, preko slušalica, pustili pjesmu Weightless grupe Marconi Union.

\\folder\vezani_članak Kviz o glazbenim stihovima Kviz Riješi ovaj glazbeni kviz poznavanja stihova i pokaži da si glazbeni stručnjak. Probaj odgonetnuti koji stih je pravi

Razine anksioznosti su zatim procijenjene i rezultat je pokazao da su pacijenti u glazbenoj grupi imali slične razine anksioznosti kao i oni koji su uzimali lijekove, što sugerira da je glazba jednako učinkovita u smirivanju živaca.

Iako je pjesma smanjila razinu stresa, mora se reći da su pacijenti u skupini koja je primala lijekove bili zadovoljniji svojim cjelokupnim iskustvom od onih u skupini koja je primala glazbu. Istraživači su sugerirali da je to možda zato što pacijentima nije bilo dopušteno birati glazbu koju će slušati. Liječnici i pacijenti također su mislili da je lakše komunicirati bez glazbe. Tim je zaključio: „Glazbena medicina može se ponuditi kao alternativa primjeni midazolama, prije periferne regionalne anestezije.

\\folder\vezani_članak Kanye West na vrhu ljestvice Kanye se vratio Kanye ponovno na vrhu ljestvice! Suradnja s Ty Dolla Signom “Carnival” zasjala na prvom mjestu

U zasebnom istraživanju, Mindlab International otkrio je da Weightless uzrokuje 65-postotno smanjenje tjeskobe. Da bi stvorio pjesmu 2012., britanski bend je radio sa specijaliziranim zvučnim terapeutima na pjesmi, koristeći klavir, gitaru, zvona i pjevanje.

Lyz Cooper, osnivačica British Academy of Sound Therapy, rekla je „Pjesma koristi mnoge glazbene principe za koje se pokazalo da pojedinačno imaju umirujući učinak. Kombinirajući ove elemente na način na koji je Marconi Union stvorio savršenu opuštajuću pjesmu.“.