Report

Rješenje za zdravo tijelo: Ovaj dnevni cilj koraka morate postići kako biste doživjeli vitalnu starost

Žena u hodu po prirodi
Žena u hodu po prirodi Foto: unsplash.com
Telefoni, pametni satovi, narukvice i razna druga oprema za fitnes često reklamira dnevni cilj od 10.000 koraka, ali možda je najbolje promijeniti taj cilj nakon što čujete za novo znanstveno istraživanje.

Mogućnost svakodnevnog dostizanja spomenutog cilja uvelike ovisi o vašoj dobi, zdravlju i pokretljivosti, ali to se općenito smatra razumnim brojem za aktivnu odraslu osobu.

Između putovanja na posao, višesatnog sjedenja na poslu i prijeko potrebnih sati za opuštanje ispred TV-a na kraju dana, ponekad se tih 10 000 koraka čini kao maraton. EurekAlert nam donosi kako, prema studiji objavljenoj u European Journal of Preventive Cardiology, postoji nova meta, bez brige, nećete morati hodati gore dolje po sobi kako biste je ostvarili.

muškarac gleda pametni sat prilikom vježbanjaizvor:BlocksFletcher/Unsplash

„Naša studija potvrđuje da je najbolje što više hodati” kaže prof. Banach, prenosi nam EurekAlert, i nadodaje kako je potrebno „samo 4000 koraka dnevno da bi se značajno smanjila smrtnost, a još manje, oko 2350 koraka, da bi se smanjila smrtnost uzrokovana kardiovaskularnim bolestima.”. Znanstvenici su također otkrili da se to odnosi na sve, bez obzira na dob, spol i klimu.

Znanstvenici su analizirali više od 226.000 ljudi, prosječne dobi od 64 godine, u 17 pojedinačnih studija diljem svijeta. Svi sudionici bili su općenito zdravi, a u istraživanju su sudjelovali u prosjeku od sedam godina. Metode brojanja koraka razlikovale su se među studijama, ali nakon analize brojeva, istraživanje je otkrilo da zdravstvene dobrobiti hodanja počinju na broju daleko ispod 10.000.