Report

Znate li što su antipodi? Saznajte gdje bi vas doveo ravan tunel kroz središte zemlje

Chathamski otoci i karta hrvatske koja pokazuje koji je naš antipod
Chathamski otoci i karta hrvatske koja pokazuje koji je naš antipod Screenshot/AntipodesMap.com
\\folder\galerija Galerija Chathamski otoci i karta hrvatske koja pokazuje koji je naš antipod Chathamski otoci i karta hrvatske koja pokazuje koji je naš antipod Foto: Screenshot/AntipodesMap.com Chathmanski otoci i grafika čovjekove glave Chathmanski otoci i grafika čovjekove glave Foto: Screenshot/AntipodesMap.com +0 karta hrvatske i okolnih zemalja s gradovima i grafikom čovjeka koji zabija glavu u zemlju Galerija

Antipodi u ljudi ili geografski objekti, koji se nalaze na dijametralno suprotnim točkama Zemlje, tako da linija, koja te točke spaja, prolazi kroz središte globusa. Možda puno jednostavnije objašnjeno, ako počnete kopati tunel ravno prema središtu zemlje i nastavite kopati prema izlazu, mjesto na kojem biste izvirili i mjesto gdje ste počeli kopati su antipodi.

Možda zvuči komplicirano, no srećom postoji stranica koja pokazuje koji su antipodi željene lokacije. Riječ je o stranici jednostavnog naziva Antipodes Map, a tamo morate upisati željenu lokaciju i grafika vam pokaže koja lokacija stoj suprotno odabranoj.

Počnete li kopati tunel iz središta Hrvatske ili nekog njezinog grada, tražilica će vam pokazati di biste eventualno izvirili, a to je u ovom slučaju nedaleko obale Novog Zelanda. Zato bolje ponesite nešto toplo za obući i opremu za plivanje jer trebate plivati do najbližih vam Chathamskih otoka.

Kako stoji na stranici, na sjevernoj hemisferi, izraz „Antipodi“ često se koriste za označavanje Australije i Novog Zelanda i njihovih stanovnika. Dva najveća antipodna područja naseljena ljudima nalaze se u istočnoj Aziji (Kina, Mongolija) i Južnoj Americi (Argentina i Čile). Najveće antipodne kopnene mase su Malajski arhipelag (Indonezija, Filipini, Nova Gvineja), suprotne Amazoni i susjednim Andama. Australsko kopno najveća je kopnena masa sa svojim antipodima u potpunosti u oceanu. Većina lokacija na kopnu nema kopnene antipode, a Sjeverni pol i Južni pol, po definiciji, su antipodi.

Odlučite li se na put po antipodi bez kopanja tunela, morat ćete se potruditi jer nažalost nema izravnih redovitih letova, komercijalnih zračnih prijevoznika, između bilo koje dvije suprotne lokacije. Hipotetski savršen antipodni let bio bi od zračne luke Tangier Ibn Battouta, u Maroku do zračne luke Whangarei, na Novom Zelandu (otprilike 20 000 km leta). Samo da vam stvari stavimo u perspektivu Od 11. listopada 2018., najduži izravni redoviti zračni let na velikoj kružnoj udaljenosti je između Singapura i Newarka u New Jerseyju sa 15.344 km.

Gradovi koji su točni ili gotovo točni antipodi:

Christchurch (Novi Zeland) — A Coruna (Španjolska)

Madrid (Španjolska) — Weber (Novi Zeland)

Wellington (Novi Zeland) — Alaejos (Španjolska)

Hong Kong (Kina) — La Quiaca (Argentina)

Nelson (Novi Zeland) — Mogadouro (Portugal)

Whangarei (Novi Zeland) — Tangier (Maroko)

Tauranga (Novi Zeland) — Jaen (Španjolska)

Hamilton (Novi Zeland) — Cordoba (Španjolska)

Junin (Argentina) — Lianyungang (Kina)

Ulan Ude (Rusija) — Puerto Natales (Čile)

Masterton (Novi Zeland) — Segovia (Španjolska)

Palembang (Indonezija) — Neiva (Kolumbija)

Wuhai (Kina) — Valdivia (Čile)

Padang (Indonezija) — Esmeraldas (Ekvador)

Rafaela (Argentina) — Wuhu (Kina)

Galvez (Argentina) — Nanjing (Kina)