Viralno

Kako?! Lik preživio tri smrtne kazne, sad ide po četvrto smaknuće

zatvorenik prima smrtnu kaznu
zatvorenik prima smrtnu kaznu Foto: Youtube Screenshot
Zamisli jedeš zadnji obrok… pa ga pojedeš još dva puta svaki idući put misleći da je posljednji. E pa Richard Glossip zna kakav je to osjećaj.

Glossip čeka smrtnu kaznu u Oklahomi zbog sudjelovanja u plaćenom ubojstvu 1997. Majstor Justin Sneed svjedočio je na sudu je kako ga je Glossip angažirao da ubije Barryja Van Treesea, vlasnika motela u kojem je Glossip radio, za 10 tisuća dolara.

U zamjenu za svjedočenje protiv Glossipa, Sneed je dobio doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja, dok je Glossip 2004. osuđen na smrt, prenosi UNILAD.

Otkako je osuđen, Glossip je preživio tri datuma pogubljenja i vjeruje da će ga ‘Bog’ opet ‘poštedjeti’ ako se odredi drugi datum.

Zamisli živjeti u tolikoj neizvjesnosti da si kreneš ovakve sretno-nesretne slučajnosti objašnjavati pomoću božje intervencije…

Prvi put je trebao biti ubijen smrtonosnom injekcijom 2015. godine, ali je to odgođeno zbog slučaja Vrhovnog suda protiv države Oklahoma. Kasnije iste godine, Glossipu je određen drugi datum za pogubljenje, ali je odgođen samo tri sata prije nego što je trebao biti ubijen.

Taj je datum odgođen za kasnije istog mjeseca, ali ovaj put mu je odobrena još jedna odgoda pogubljenja nakon što su službenici otkrili da imaju pogrešan lijek za upotrebu u smrtonosnoj injekciji.

Da imamo sreće barem upola kao što je ima ovaj čovjek – ako se uopće može govoriti o sreći – gdje bi nam bio kraj?

Iako su se datumi njegova pogubljenja mijenjali, jedna stvar nije – a to je njegov posljednji obrok. Glossip je svaki put naručio: fish and chips, dupli cheeseburger sa slaninom, shake od jagode i pizzu.

U nekom jednostavnijem svijetu, zvuči više kao munchies, manje kao zadnji okusi koje će tvoji jezični pupoljci imati priliku osjetiti.

Glossipov je odvjetnik već prozvao državu zbog tri mučna propuštena datuma smrtne kazne, jer je u pitanju njihov propust. Stvar je još gora jer je u pitanju, kao, nevin čovjek.

Početkom srpnja Kazneni prizivni sud Oklahome objavio je 25 datuma pogubljenja za osuđenike na smrt, uključujući Glossipa, čije je četvrto pogubljenje zakazano za 22. rujna 2022.

Ne sumnjamo kako u nekim krajevima postoje i oklade na uspješnost četvrtog pokušaja.