Viralno

Umjetnica pretvara kriške pizze u vječno remek-djelo – umjetnost ne mora biti za pretenciozne š*pke

Forever Pizza naslovna
Forever Pizza naslovna Instagram Screenshot
\\folder\galerija Galerija Forever Pizza naslovna Forever Pizza naslovna Foto: Instagram Screenshot Forever Pizza 1 Forever Pizza 1 Foto: Instagram Screenshot Forever Pizza 2 Forever Pizza 2 Foto: Instagram Screenshot +2 Forever Pizza 4 Galerija

Šipke. Mislili smo na “šipke” u naslovu. As in biljke.

Steph Mantis je američka umjetnica koja je praktički odrasla u pizzeriji. Njezina obitelj je bila u vlasništvu pizzerije, pizza je predstavljala izvor prihoda, a kultura vezana uz pizzu joj je bila svakodnevni život. Otišla je od kuće kako bi studirala dizajn proizvoda u New Yorku, a znaš što kažu o New Yorku… Ne onaj dio ako možeš uspjet tamo, možeš svugdje nego – na svijetu ne postoji pizza cut kao što je to u New Yorku. Priča se da je zbog drukčije vode iz slavine.

Steph Mantis je sada već davne 2012. godine za jednu izložbu trebala dizajnirati objekt koji joj može poslužiti u samoobrani. Prva ideja je bila suhi komad pizze izrezan u shuriken, poznate ninja zvjezdice. Ipak je skužila kako ne može na izložbu predati sasušenu pizzu. Nije primjereno, a i tko zna koliko bi taj komad izdržao izložen prije nego ga netko uništi. Zanemarila je ovu ideju prolazne prirode, pojačala na 100 i završila na drugom kraju spektra. Što kad bi pizza mogla trajati vječno?

Uzela je komad pizze i obavila ju u kompozit plastike. Taj komad pizze je odjednom postao vječan. Komad pizze je odjednom komad povijesti. Svjedočanstvo važnosti ovog jela. A Steph je to gledala i drukčijim očima – ovim putem je odala počast i svome ocu.

View this post on Instagram

A post shared by Steph Mantis (@stephmantis)

Ova ideja je nešto predivno, a ima i značaj u našem životu. Zašto? Jer volimo pizzu. Od malih nogu je pizza predstavljala sveti gral omiljenih jela, a pomoglo je što su i Ninje Kornjače bile očarane ovim savršenim spojem tijesta, umaka od rajčice, sira i ostalih dodataka. Čak i kada je Macaulay Culkin završio u New Yorku u drugom nastavku Home Alonea, sjeo je u limuzinu s kutijom njujorške pizze gledati Grincha. Voljeli smo slatkiše različitih veličina i oblika, ali pizza je i dalje bila zvijezda svake naše maštarije.

Steph svoju umjetnost prodaje po pristupačnim cijenama – 250 dolara za jedan “blok” umjetnosti, bez obzira biraš li margaritu, pizzu s gljivama, pizzu s kobasicama (popularni pepperoni) ili “bijelu pizzu” (bez umaka od rajčice). U njezinom webshopu na stranici Forever Pizza možeš pronaći i majice, kape, ogrlice, ali i dalje je primarni proizvod i komad umjetnosti blok u kojem je komad pizze uhvaćen u vječnosti.

Pogledaj remek-djela u galeriji.