Vrijeme mijenja kontekst

Slika djevojke koja u ruci "drži mobitel" iz 1860. godine podsjetila na stari nerazjašnjeni misterij

Slika 'Die Erwartete' bečkog majstora Ferdinanda Georga Waldmüllera (FOTO: Wikipedia)
Slika 'Die Erwartete' bečkog majstora Ferdinanda Georga Waldmüllera (FOTO: Wikipedia)
Ako je naizgled zbunjući detalj sa slike "Die Erwartete" ipak bilo lako objasniti, s kadrom iz filma "The Circus" već daleko teže ide.

Vidite li i vi na slici djevojku koja tipka po mobitelu dok prilazi zaljubljenom mladiću u nekom seoskom kraju? Da, to bi bio prvi zaključak svjedoka prilika u 21. stoljeću, međutim ako vam napomenemo da je slika nastala davne 1860. godine, odmah postaje jasno da s tom konkluzijom nešto nije u redu.

Bečki majstor Ferdinand Georg Waldmüller rođen 1793. godine mobitele definitivno nije mogao poznavati, pa je tako i nastala zagonetka što točno slika "Die Erwartete" prikazuje.

Odgovor? Waldmüller je naslikao djevojku koja u rukama drži pjesmaricu, pa nehotice izazvao anakronizam jer njegov rad u očima današnjeg promatrača prikazuje svaku drugu damu koju srećemo na ulici.

SLIKU "DIE ERWARTETE" MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Naprosto, tehnologija je modernom čovjeku promijenila kontekst slike, pa upravo u tom smjeru treba tražiti i  odgovori na još uvijek nerazjašnjeni misterij filma "The Circus" iz 1928. godine kultnog Charlieja Chaplina.

Naime, jedan je kadar iz te komedije još prije nekoliko godina izazvao sveopću pomutnju, čak i nagađanja o putovanju kroz vrijeme, pa pokušajte i vi u nastavku dokučiti što to gospođa u spornom kadru drži u ruci, odnosno s kime razgovara.

Do danas je postavljeno more različitih teorija, s time da se ova o putovanju kroz vrijeme ipak čini najmanje izvjesnom. Ili možda griješimo?