Nezaboravno iskustvo

Dopustili su mu da sjedne u zrakoplov F-16, promijenio je sve boje kada je osjetio 9G!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mora se priznati da je novinar sjajno podnio opterećenja koja su nama običnim smrtnicima, osuđenima da samo maštamo o čarima leta u borbenim zrakoplovima, nezamisliva.

Novinar Vicea Michael Hopper dobio je nedavno jedinstvenu prigodu letjeti u zrakoplovu F-16, i to ne uz bilo koga, već uz akrobatskog pilota iz čuvene američke eskadrile Thunderbirds.

Drugim riječima, osjetio je Hopper na vlastitoj koži što čovjekom tijelu čini 9G, sila devet puta snažnija od sile teže, ali i kako to izgleda kada se zrakoplov propinje prema visini od gotovo četiri tisuće metara unutar samo nekoliko sekundi!

Naravno da ga je to stajalo povraćanja, prvi puta u trenutku kada je pilot odradio četverostruku vrtnju, ali je let uspio pretrpjeti bez nesvjestice, što možemo smatrati velikom pobjedom tijela osobe koja nije prošla vrlo mukotrpnu i višegodišnju obuku.

Istina, imao je Hopper na sebe antigravitacijsko odijelo, prethodno prošao i kroz osnovne instrukcije, ali je svejedno sjajno podnio ono što je nama običnim smrtnicima, osuđenima da samo maštamo o čarima leta u borbenim zrakoplovima, nezamislivo.