Dokaz dugotrajnog štovanja

Još jedno u nizu nevjerojatnih otkrića: Otkriven hram slavnog egipatskog faraona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatsko Ministarstvo antikviteta objavilo je da je egipatsko-češka misija u Abusiru, selu koje se nalazi jugozapadno od Kaira, otkrila ostatke hrama koji je pripadao Ramzesu II.

U izjavi objavljenoj u nedjelju, Miroslav Barta, voditelj češkog tima, rekao je da je novootkriveni hram jedini dokaz Ramzesove prisutnosti na području Badrashaina u Gizi. Ovo je još jedno otkriće vezano uz Ramzesa ove godine. Naime, u svibnju su pronađeni ostaci kipa omiljenog faraona.

Dodao je da ovo otkriće također potvrđuje dugotrajnost štovanja egipatskog boga Ra, boga Sunca, u Abusiru, koje je počelo prije 4.500 godina.

U Facebook objavi, Ministarstvo antikviteta objasnilo je da je hram širok 32 metra i dugačak 50 metara. Otkrivena je i blatna formacija pilona, važnog ulaza u hram, izvještava Fox News.

Također je pronađeno stubište ili rampa koje vodi u hram. Stražnji dio hrama podijeljen je u tri paralelne komore, tvrde arheolozi. Ostaci zgrade prekriveni su pijeskom i komadima kamena, što je možda dio polikromnog reljefa koji je nekada krasio zid.

Reljefni fragmenti povezani su s kultom bogova Sunca, Amuna i Ra, kao i s božicom Nekhbet.

Još jedno u nizu nevjerojatnih otkrića

Ovaj hram posljednje je u nizu otkrića koje oduševljavaju stručnjake. Arheolozi su na drevnom groblju nedavno otkrili tri grobnice. U srpnju, arheolozi su rekli da su grobnice koje bi mogle pripadati ženi kralja Tutankamona otkrivene u Egiptu.

U lipnju, arheolozi s Yalea i Kraljevskog muzeja umjetnosti i povijesti iz Belgije objavili su otkriće najranijih "ogromnih panoa" hijeroglifa u drevnom gradu Elkabu. U svibnju je otkrivena grobnica u kojoj je bilo 17 mumija.

Druga otkrića uključuju kraljevsku grobnicu staru 3.000 godina u Luxoru i grobnicu drevnog zlatara u Sai Islandu na sjeveru Sudana.