Dvadeset godina kasnije

Pamtite li legendarnu fotografiju s četvoricom šmokljana? Oduševit će vas što je jedan od njih postao

Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva)
Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva)
\\folder\galerija Galerija Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) +1 Jučer šmokljan, danas važan suradnik Elona Muska, Tomek Czajka (drugi slijeva) Galerija
Deset godina od nastanka fotografije na Matematičkoj olimpijadi, jedan je od tih šmokljana postao zaposlenik Googlea. I nije tu stao.

Ako ste čest korisnik društvenih mreža, napose Facebooka, goleme su šanse da ste makar jedanput u životu vidjeli četvoricu mladića s naslovne fotografije.

Naime, fotografija je postala popularnom jer su dečki prozvani oličenjem šmokljana, a raznim je zafrkantima poslužila da uz nju vežu svakojake pripadajuće scenarije.

Jedan je od njih glasio kako je slika nastala na rođendanskoj proslavi jednog od njih, razvratnome tulumu na kojemu su se rasturale zbirke zadataka iz matematike uz kolače i more sokova za razrjeđivanje.

Mladići su ujedno poslužili i kao inspiracija stvarateljima posprdnih memea, pa tako pamtimo i one potpisane rečenicama "Party Hard" ili "Windows 7 Launch Party" (pogledajte u galeriji).

Ipak, nakon čak dvadeset godina sustavnoga ponižavanja na bespućima interneta, jedan je od tih šmokljana dočekao da u tišini uzvrati udarac. Riječ je o jedinom mladiću bez naočala na fotografiji, čijem se ostvarenju danas divite a da i ne znate da ga potpisuje.

Tko je on, pitate? On je Poljak Tomek Czajka i uvelike je pomogao pri lansiranju jumbo rakete Falcon Heavy prije nekoliko dana! Da, Czajka je s vremenom postao vrlo važan zaposlenik kalifornijske tvrtke SpaceX, i to nakon što je godinama radio za Google kao inženjer softvera.

Danas je u tvrtki SpaceX zadužen za stvaranje kontrolnih sustava, što želi reći da su se sve "rođendanske zabave uz zbirke iz matematike" itekako isplatile.

Uzgred budi rečeno, kada smo već na fotografiji, spomenimo da je zapravo nastala 1997. godine u poljskom Zwardonu, i to na Matematičkoj olimpijadi na kojoj je Czajka osvojio drugo mjesto. 

Tomek Czajka puno godina kasnije