Živjeli smo u zabludi?

Turci vjeruju da znaju gdje počiva Sveti Nikola, podno crkve su pronašli netaknuti hram

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačno se misli da su Nikoline ostatke talijanski trgovci ponijeli sa sobom u Bari još u 11. stoljeću.

Turski su arheolozi objavili da se nalaze na pragu velikog otkrića, grobnice Svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

Naime, tamošnji su znanstvenici i istraživači pronašli netaknuti hram doslovno podno crkve Svetog Nikole na području Demrea, pa na temelju dostupne dokumentacije izveli pretpostavku tko se nalazi u njemu.

Što se Nikolinih ostataka tiče, i danas se navodi da su ih još u krajem 11. stoljeća u Bari prebacili talijanski trgovci, međutim Turci tvrde da su u domovinu sa sobom navjerojatnije ipak ponijeli nekog sasvim drugoga  svećenika.

Hoće li to uspjeti dokazati ostaje nam da pričekamo, nažalost zasada nema najave kada bi iskapanje moglo početi jer se tek okuplja tim od osam akademika iz različitih područja čija je zadaća osmisliti plan i program.

Legenda o Djedu Mrazu

Poznat za života kao izuzetno darežljiv svećenik, Nikola je mnogima kroz stoljeća poslužio da uz njega vežu razne zgode i legende iz kojih je naposljetku, tako barem kažu prihvaćena tumačenja, nastao lik svima nam dragog Djeda Mraza (ili Božićnjaka, kako želite).

Za Amerikance je postao Santa Claus zahvaljujući predajama doseljenika iz Nizozemske u 16. stoljeću (ime je nastalo prilagodbom riječi Sinterklaas), a današnji su mu imidž skrojili američki pisci, koji su tijekom 19. stoljeća popularizirali izmjenjenu verziju svetog Nikole.

Drugim riječima, upravo zahvaljujući njima ga danas znamo kao veselog i debeljuškastog djeda s adresom na Sjevernom polu, čija je zadaća na saonicama putovati svijetom i djecu veseliti darovima.