Mix

Ipak nije sve propalo u Marvelu. Pogledao sam Čuvare galaksije Vol.3

Guardians of the galaxy vol 3
Guardians of the galaxy vol 3 Foto: Youtube Screenshot
MCU je pao na niske grane. Nakon Endgamea se itekako mučio da pronađe pravi put, usprkos dobrim namjerama nije baš prolazilo najbolje. Teško mi je izdvojiti ijedan film koji je opravdao očekivanja u posljednje tri godine. Ni serije nisu bile puno bolje. Nekad smo se uvjeravali da nam se projekti sviđaju jer smo uvjetovanjem naučili voljeti MCU, ali su maske pale, MCU je zalutao.

Umorio sam se od Marvela, seriju She-Hulk nisam ni gledao, Ant-Man 3 me naljutio, a o Thoru da i ne pričam.

Ostala je kaplja nade zvana Čuvari galaksije Vol. 3. James Gunn je od samog starta uzeo gotovo nepoznate superjunake i s jedinicom je napravio savršen film koji koristi MCU-ovu formulu. Napravio je od ovih likova familiju, valjda po prvi put nisam mogao odlučiti koji mi je lik najdraži. Svi su dobili dovoljno vremena na ekranu da se povežem s njima. Dvojka je bila slabija od jedinice, ali i dalje dobar film koji je bio posljedica singularne vizije kreativnog redatelja. Od trojke inače ne bih očekivao ništa manje, ali tu je Marvel Studios koji se upliće u sve. K tome, James Gunn je postao glavešina u DC Studios te će predvoditi buduće DC-jeve projekte. Sumnja je počela puzati po mojim očekivanjima. Hoće li se Gunn moći posvetiti ovom filmu? Onako kako ovi likovi zaslužuju?

Sa zadovoljstvom mogu reći da se posvetio. Prvi put nakon dugo vremena nisam razočaran s filmom iz MCU-a. Ne, ovaj film ne može popraviti bol koju mi je MCU nanio posljednjih nekoliko godina. Umoran sam. Istrošen. Ali mi je nada vraćena. Još uvijek je moguće složiti dobar film smješten u MCU.

Star-Lord se muči s gubitkom originalne Gamore. U njegovom svijetu postoji variant-verzija Gamore koja ne voli Star-Lorda niti se sjeća njihove zajedničke prošlosti — jer to nije njezina prošlost. Na samom početku filma gledamo kako Star-Lord tugu utapa u intergalaktičkom alkoholu. Očekivao sam da će se dublje istražiti ta konekcija s potencijalnom ovisnosti, ali se Star-Lordova tuga tretira nešto drukčije.

U postaju Čuvara galaksije ulijeće moćni Warlock (Will Poulter) koji želi oteti Rocketa, a ubrzo i saznajemo zašto. Kroz čitav film se isprepliću traumatični flashbackovi Rocketove prošlosti. Eksperimenti, bol, ali i nada u obliku prijatelja. Nije ih lako gledati, pogotovo ako ste fanovi životinja. Glavni negativac u filmu je The High Evolutionary, osoba koja želi stvoriti bolje društvo, makar to značilo i uništavanje svega što već postoji.

Drax i Mantis? Savršen duo. Interakcije vrhunske, pokazali su se kao dobar par i u Marvelovom božićnom specijalu u kojem otimaju Kevina Bacona kako bi razveselili Star-Lorda. Žao mi je što je ovo posljednji put da ih gledamo kao duo. Ništa ne spojlam, već ranije je Dave Bautista izjavio kako se neće vraćati ulozi Draxa.

Iako je Nebula i kroz prošle filmove prikazivala neke „ljudske” kvalitete, tek ovaj put sam dobio dojam da ima brižnu osobnost te mi se počela sviđati kao lik. Upravo ona je bila razlog za realizaciju — svi članovi Čuvara galaksije su rođeni iz traume, ali su sačuvali dobrotu. I možda još važnije, hrabrost za povezivanje s drugima.

A Rocket? Tuga. Tuga pregolema. Napokon više razumijem lika i njegovo opiranje zajedništvu iako je oduvijek vidljivo da je zajedništvo ono što mu treba. Usudio bih se reći kako je upravo on glavni lik filma. Warlock je premalo iskorištven, ali je agent kaosa koji je uzrokovao sve što se događalo i razlog je za potragu Čuvara u kojoj im je cilj pronaći ključ koji će spasiti Rocketa. Kako ne bih previše zabrazdio u objašnjavanje zapleta, tu ću stati.

Gunn savršeno kombinira mračne i šarene elemente priče, bilo je glasnog smijeha u kino-dvorani, bilo je i šmrcanja — i to ne zbog proljetnih alergija. Ovo je valjda prvi put nakon dugo vremena da sam dobio želju još jednom u kinu pogledati film iz MCU-a. I hoću.

Je li mi ovaj film vratio vjeru u MCU? Ne. Ne želim se ponadati pa da me opet zakucaju u beton. Vol 3 mi je pokazao da je u rukama prave ekipe sve moguće. Kevin Feige i Marvel Studios bi trebali dati sve od sebe da svakom projektu nađu pravu ekipu.