Mix

Mrziš jutra? Popularni znanstvenik zna kako možeš postati jutarnja osoba

sleep
sleep Foto: Shutterstock / YT
Najlakše je reći “ja sam takav, tu su ti vrata ako ti se ne sviđa”, ali od nekih promjena bi svatko mogao imati koristi.

Neki od nas su noćne ptice i mislimo da ne postoji nijedan način kako bismo se prešaltali na raniji način rada, ali Andrew Huberman, neuroznanstvenik sa sveučilišta Stanford i jedan od najpopularnijih podcastera na svijetu zna kako je to moguće.

Sve što trebaš je početi vježbati ranije u danu.

“Ako uspijete prebaciti svoju tjelovježbu ranije u danu, uskoro ćete postati jutarnja osoba.”

Ističe kako bismo trebali vježbati u isto vrijeme tri ili četiri dana. To rezultira povećanjem anticipirajućih krugova. Tijelo zna što ti treba i kada ti treba, ako mu to pružiš – ono će to početi i očekivati.

Ti anticipirajući krugovi su i objašnjenje zašto se budiš par minuta prije postavljenog alarma.

“Možda nije prirodno za nekog tko se budi u 4:30 ili 5 ujutrop, ali želiš taj raniji raspored, želiš dobiti malo jutarnjeg svjetla… Natjerajte se na tjelovježbu jutrima, nakon drugog ili trećeg dana ćete se već osjećati budnije zbog ovih anticipirajućih krugova.”

Vrlo jednostavno. Ne moraš čak ni odmah početi s maratonima ili milijun serija dizanja utega. Dovoljno će biti petnaestak minuta čim se ustaneš. Možda čak i samo yoga. Ali može se.