Mix

Znanstvenici tvrde: Ovaj lijek protiv mamurluka može napraviti svatko, a dokazano je učinkovit

Mamurluk
Mamurluk Foto: canva
Blagdani, zimski praznici i godišnji često znače opuštanje uz koju čašicu alkoholnog pića. S obzirom na to da u ovom periodu često pretjerujemo s konzumacijom hrane i pića, koja čašica zna postati više od toga, a iduće jutro pretvara se u noćnu moru.

Najbolji lijek protiv mamurluka sigurno je umjerenost, ali u slučaju da „vas ponese“trenutak ili pjesma, donosimo vam ovaj jednostavan lijek protiv mamurluka, prenosi Mirror.

Možete ga napraviti sami, od sastojaka koji se nalaze gotovo u svakom kućanstvu, a dokazano je učinkovit.

Istraživanje koje je proveo Institut za kemijsku tehnologiju u Mumbaiju u Indiji još 2019. godine, pokazalo je da je najbolji lijek za mamurluk, piće koje se sastoji od kokosove vode, limete i kruške. Uz ovo piće, optimalno je pojesti male količine sira, svježih krastavaca i rajčice.

„Kada etanol uđe u tijelo, mora se razgraditi u jetri i pretvoriti u acetaldehid, koji se nakuplja i zbog kojeg se osjećate loše.“

Nakon što su došli do ovog zaključka, znanstvenici su otkrili napitak nije pretjerano ukusan, ali ako se odlučite za ovo piće omjer, koji ga čini donekle pitkim, sastoji se od 65% soka od kruške, 25% slatke limete i 10% kokosove vode. Iako ne zvuči kao najbolje kombinacija okusa, ovi sastojci pomoći će vašem tijelu da „preradi alkohol“ i ublaži vaš mamurluk.

„Mamurluk predstavlja značajnu prijetnju na individualnoj razini. Uz nelagodu postoji i rizik od zdravstvenih problema koji mogu utjecati na svakodnevno funkcioniranje. Također, utječe na ekonomiju zbog smanjenja produktivnog rada uzrokovanog nedostatkom sna, gubitkom pažnje i budnosti“, zaključila je profesorica Rekha Singhal, vodeća znanstvenica ovog istraživanja.