Mix

Najbolje serije za 2021. od nas, a nismo gledali Squid Game

Najbolje serije 2021 godine
Najbolje serije 2021 godine Foto: Youtube Screenshot
Ovo je bila jedna dugačka godina. Serije su ju učinile podnošljivijom. Puno toga nismo pogledali, ali ovo je izbor najboljih koje jesmo.

Squid Game nas je zaobišao. I iskreno, nije nam previše stalo.

Invincible

Najbolja superjunačka serija 2021. godine je animirana i dolazi od Amazona. Invincible je ekranizacija stripa koji nije toliko popularan u mainstreamu jer nije ni Marvelov ni DC-jev lik, ali nas je projekt osvojio. J.K. Simmons daje glas najmoćnijem superjunaku na svijetu, a njegov sin polako otkriva svoje moći i preuranjeno si daje superjunačko ime Nepobjedivi. Odlična animacija, puno nasilja, kvalitetna priča.

Hawkeye

Znaš da ove liste postoje samo zato da se ne slažeš s njima? Ipak je to samo subjektivno mišljenje nekih tamo ljudi koji ovo tipkaju jer nemaju pametnijeg posla. Hawkeye nam je bio najbolji od svih Marvelovih serija, polako je gradio prizemni svijet bez magije, supermoći, a dobili smo i božićni duh kakav dugo nismo osjetili u serijama. Ostali Marvelovi projekti su bili kvalitetni, sa svojim manama, ali nam je Hawkeye bio najzreliji projekt.

Mare of Easttown

Serije o zločinima i dalje postoje, ali rijetko se koja istakne u moru superjunaka i sitcoma – čak i kad ima Kate Winslet. Mare of Easttown je kvalitetna krimi-serija koja istražuje zločin u maloj zajednici, a čitavu istragu vodi detektivka koja ima i puno vlastitih problema. Sezonu smo pogledali u dva dana. To možda nije jamstvo za kvalitetu jer smo isto tako i sa trećom sezonom serije You, ali evo – Mara je daleko od Youa. Miljama daleko.

Only Murders in the Building

Steve Martin, Martin Short i Selena Gomez su očarani true crime podcastima, a nakon što jedan susjed umre pod tajanstvenim okolnostima, oni se udružuju i počinju istraživati “samoubojstvo” susjeda. Naravno da i snimaju podcast. Pristojna priča, zanimljivi likovi, svaki sa svojim setom vještina i problema, ova serija je bila iznenađujuć novitet koji nam je okupirao watchlistu.

Ted Lasso

Druga sezona Teda Lassoa je bila dobra – iako je u početku sezone malo izgubila na snazi. Jer u AFC Richmondu se sad svi vole, sve je dobro, svi su dobri. Gdje su problemi? Problemi počnu polako izranjati kroz sezonu i serija pronalazi kvalitetu koju je imala i u prvoj sezoni. U produkciji druge sezone su Sudeikis i društvo dobili nalog da trebaju ubaciti još dvije epizode – božićnu i jednu bizarnu o treneru Beardu. Te epizode se tonom razlikuju od ostatka, šaka su u oko, ali topla i mekana šaka u oko. Usprkos svim manjkavostima, Ted Lasso mora biti na ovoj listi.

Blindspotting

Blindspotting je bio zanimljiv nezavisni film o životu u Oaklandu, o rasnom identitetu i odrastanju u problematičnom okruženju. Zvijezde filma su bile Daveed Diggs i Rafael Casal, a ova serija nastavlja tamo gdje je film stao. Dečko ide u zatvor, majka njegova djeteta useljava kod njegove majke gdje mora pronaći zajednički jezik s ukućanima. Helen Hunt opet vidimo na malim ekranima, to je bilo pozitivno iznenađenje, priča je iskrena, a ponekad nestvarna zbog rušenja konvencija televizijskog programa. U kadrovima nekad dobiješ plesnu sekvencu, ponekad i poeziju koji razbijaju ritam radnje, ali upravo to čini ovu seriju posebnim iskustvom.

All Creatures Great and Small

Ova serija je ekvivalent Great British Bake Offa (koji bi također mogao na ovu listu), topla priča o veterinaru koji dolazi na selo u veterinarsku praksu gdje se susreće s kompleksnim šefom, životom na selu i mještanima koji su… posebni. Produkcijske vrijednosti su na razini domaćih projekata, ali ova serija je napravljena s ljubavlju i to se osjeti.

Insecure

Issa Rae zna kako je to biti odrasla i nesigurna osoba. U petoj sezoni su sve njezine prijateljice izgubljene (još uvijek), nitko nije siguran što želi, a osjećamo to i u vlaknima svojih bića pa nam je Insecure bila prikladna serija za ovo vrijeme.

Serija koja nam je vrijeđala inteligenciju, a svejedno smo ju pogledali: Treća sezona serije You. Ovisni smo o kaosu. Ubojstva na sve strane. Biranje linije lakšeg otpora u pričanju priče. Predvidljivi razvoji situacije. Ali smo ju pogledali. Iako smo nakon druge sezone rekli da nećemo. Šund koji te ne pušta do kraja iako si ljut cijelo vrijeme.

Serije koje smo gledali, a svjesni smo da nisu savršene: The Mighty Ducks: Game Changers i Big Shot su dvije Disneyjeve serije koje smo gledali dok smo imali Disney+. Klasična Disney manipulacija našim srcima. Mighty Ducks su nastavak na filmove iz franšize, Emilio Estevez ponavlja svoju ulogu umirovljenog hokejaša, a grupa klinaca se ujedinjuje i želi postati najbolja. Big Shot je jako slična serija u kojoj John Stamos ne može dobiti posao u sveučilišnoj košarci zbog incidenta pa počne trenirati srednjoškolsku žensku ekipu. Serije su slatke i podsjećaju nas na filmove koje smo gledali kao klinci, a takva vrsta utjehe nam je trebala u ovoj kompleksnoj godini.

Nismo gledali, a možda zaslužuju biti u ovom razgovoru: Succession, Hacks, White Lotus, The Underground Railroad, We Are Lady Parts. Vjerojatno ćemo ih pogledati uskoro i onda se gristi što ih nismo stavili na ovaj popis na vrijeme.