Često možemo čuti kako je voće i povrće dobro za fizičko zdravlje, ali postoji i poveznica između voća i mentalnog zdravlja. Istraživanje je otkrilo da postoji veza između zdravlja crijeva, konzumacije određenog voća i rizika od depresije.
Studija objavljena u BMC-u istražuje mogućnost da je prehrana "obećavajući put za prevenciju i liječenje depresije" u odnosu na korištenje antidepresiva. Znanstvenici iza studije otkrivaju kako je mediteranska prehrana "povezana s gotovo 35 posto smanjenim rizikom od depresije".
Specifične skupine namirnica koje su u pozadini ovih otkrića ostaju nejasne, no citrusi, uključujući naranče i grejpfrut, nedavno su povezani s nižim rizikom od depresije, a pokazuje da mikrobiom crijeva može utjecati na razvoj mentalnih bolesti
Znanstvenici su to odlučili pobliže istražiti. Zato su promatrali više od 32 425 sudionika, a analizirali međuodnos između konzumacije citrusa, crijevnog mikrobioma i rizika od depresije. To je jedno od prvih i najdubljih istraživanja koje je se pozabavilo tom korelacijom.
Studija se temelji na studiji koja je prvi put pokrenuta 1989. i koja se sastojala od 116 429 registriranih medicinskih sestara kojima su svake dvije godine slani upitnici u kojima su prikupljani podaci o njihovoj povijesti bolesti i načinu života.
Polukvantitativni upitnici o učestalosti unosa hrane zatim su poslani 1991. i nastavljeni su svake četiri godine. 2003. počele su se prikupljati informacije usredotočena na depresiju. Isključujući one koje su preskočile podatke, studija se zatim usredotočila na 32 427 žena srednje dobi koje su praćene od početne vrijednosti iz 2003. do 2017.
U upitniku o hrani ispitanici su pitani koliko često konzumiraju standardnu porciju određenih namirnica, točnije njih 130.
"Za konzumaciju citrusa, sudionici su pitani koliko su često (nikada do šest ili više porcija dnevno) konzumirali grejp, naranče, sok od grejpa i sok od naranče tijekom prethodne godine", detalji su u objašnjeni u istraživanju. "Ukupan unos citrusa izračunat je kombinacijom potrošnje svakog pojedinačnog proizvoda."
Uz uzimanje u obzir i drugih prehrambenih čimbenika, studija je također pitala sudionike jesu li ikad imali dijagnozu depresije, uz korištenje antidepresiva. Studija je razradila učinke većeg unosa citrusa na mikrobiom crijeva, točnije koje su mikrobne vrste bile prisutnije, a zatim je promatrala kako su određene mikrobne vrste povezane s depresijom.
Studija zaključuje: "Od 2003. do 2017. identificirali smo 2173 slučaja depresije među 32 427 žena koje nisu imale depresiju koju su sami prijavili liječnici/kliničari i koje su redovito uzimale antidepresive na početku."
Nastavili su: "Tijekom 222.923 osoba i godina praćenja, u usporedbi sa sudionicima u najnižem kvintilu konzumiranja citrusa, oni u najvišem kvintilu imali su 22 posto manji rizik od depresije."
Studija je potom provjerila je li rizik od depresije smanjen samo uz "ukupno voće" i "ukupno povrće" umjesto samih citrusa.
Međutim, instruktor Medicinskog fakulteta Harvard i liječnik Opće bolnice Massachusetts Raaj Mehta, koji je vodio studiju, rekao je za The Harvard Gazette: "Čini se da je učinak specifičan za citruse. Kada pogledamo ukupnu potrošnju voća ili povrća kod ljudi, ili drugog pojedinačnog voća kao što su jabuke ili banane, ne vidimo nikakvu vezu između unosa i rizika od depresije."
Učinak je vidljiv i kod "jedenja jedne srednje naranče dnevno".
Dok Mehta napominje da je "potrebno više istraživanja" za usporedbu citrusa s tradicionalnim antidepresivima, studija zaključuje: "Ovo otkriće podupire ideju da prehrambene intervencije mogu ublažiti ili spriječiti simptome depresije i, što je još važnije, nudi nove puteve za razvoj terapije i/ili biomarkera."