Jedan od najboljih dijelova putovanja može biti doručak u hotelu. Standardna postava od jaja, narezaka, sira, peciva, napitaka, voća i brojnih drugih opcija može biti jako primamljiva, no stručnjaci otkrivaju što biste se trebali izbjegavati na švedskom stolu doručka.
Kad posjetite švedski stol za doručkom, vjerojatno ćete natrag ponijeti nekoliko tona hrasne i nadati se da vas nitko neće primijetiti. Oči su često veće od želuca, kako glasi stara poslovica, i većina se ljudi zasiti nakon par zalogaja, no treba iskoristiti priliku i probati sve što je ponuđeno.
Međutim, stručnjak je otkrio osam namirnica koje se nalaze na crnoj listi zbog mogućnosti kontaminacije zbog “umakanja prstiju“.
Kako nam prenosi LADBible, ovih je osam opcija za doručkom najbolje izbjegavati, a ako ste ljubitelj najvažnijeg obroka u danu, ovo vam se neće svidjeti.
Te opcije uključuju glavne namirnice za doručak poput kajgane, palačinki i žitarica. Sve je otkrio mikrobiolog Jay Tetro iz Alberte i istaknuo kako treba izbjegavati dodatke koji su imaju kratki rok trajanja i on izložene u posudama za posluživanje.
To se odnosi na pekmez, čokoladni namaz, maslac, mliječni namaz i slično. Rekao je "Ako su samo otvorene velike posude u kojima su postavljene žlice i slične stvari, onda postoji vrlo velika vjerojatnost da će ljudi tu umočiti i svoje prste.".
Istaknuo kako je obično nepranje ruku razlog potencijalne kontaminacije. Također je rekao da bi rok trajanja dodataka trebao biti razlog za zabrinutost i da bismo trebali biti 'posebno oprezni' s prilozima kao što su majoneza, kriške limuna i preljev za salatu jer je poznato da su oni “mjesto za razmnožavanje“ bakterija.
Stručnjak je nastavio nuditi savjete kako se zaštititi od bakterija i savjetovao da biste trebali tražiti pojedinačno zamotane predmete jer je to jedini način da budete sigurni da nitko nije umočio prste u hranu.
Među osam 'najgorih' namirnica koje možete izabrati sa švedskog stola na doručku su prženi krumpirići, prethodno kuhano meso za doručak i voćne salate. Najsigurnija opcija za doručak su mesni naresci, dimljeni losos, sir ili sezonsko voće, a cijeli popis pogledajte na Mashed.
Hrana je često bitan, ako ne i jedini, razlog putovanja, a gastronomska ponuda često će vas privući na neku destinaciju. Treba voditi brigu o hrani koju jedemo kod kuće, a to se pravilo prenosi i na putovanja.
Tako da vodite računa o savjetima stručnjaka i izbjegavajte svaku opciju koja vam se čini da bi mogla biti kontaminirana jer nije vrijedno zbog lošeg doručka putovanje provesti u krevetu ili na WC školjki.