Mix

7 dokumentaraca o kultovima koji su strašniji nego horori – jer su kultovi ipak stvarni

Kult
Kult Foto: Youtube Screenshot
Približava se Noć vještica i često posežemo za člankom s listom horora, ali ovaj put smo se odlučili na strahote iz stvarnosti (što ne znači da nećemo ovih dana ipak odraditi jedan popis horora). Odlučili smo izabrati 7 dokumentaraca koji propitkuju različite kultove.

Mora li kult rezultirati nekakvim kriminalom ili obredom u kojem svi sljedbenici umru? Ne mora. Uočit ćete to i na ovoj listi. Ono što je nama strašno je koliko pojedinac zaboravi sebe kako bi se posvetio nekom “većem vjerovanju”. Ta vjerovanja su često ekstremna, potiču se grupacije i zajedništvo, ali iznad tog zajedništva je često jedna karizmatična figura. Ili cilj. Makar taj cilj bio i gubljenje neželjenih masnih naslaga i zarada. Kad jednom uroniš u ovo, postaje strašno.

The Source Family

Ovaj hipijevski kult je imao uspješan restoran zdrave hrane, nisu jeli meso, voljeli su LSD više nego kruh, a stvarali su i psihodeličnu glazbu. Nije bilo nikakvih masovnih ubojstava pa možda ovaj kult nije bio toliko seksi za medije kroz povijest, ali The Source Family je dokumentarac o Ocu Yodu i njegovim sljedbenicima koji će vas hipnotizirati.

Wild Wild Country

Osho. Njegove knjige se prodaju na svakom kiosku, naizgled upakirano u lijep jezik i ideje o ljubavi i seksu. Nije ni čudo što ih svaka izgubljena studentica filozofskog drži na polici i citira na svojim Instagram storijima. Kad počneš raspakiravati sloj po sloj – možeš uvidjeti neke uistinu nazadne stavove o ženama i seksu, a ovaj dokumentarac je otkrio mračnu stranu rječitog vođe kulta. Rolls Royce, vile, narančaste uniforme i izgradnja gradova u Americi, prijetnje lokalnom stanovništvu i bio-terorizam? Svega ima.

The Way Down

Ovaj dokumentarac je najnoviji u nizu, izašao je ove godine, a Gwen Shamblin je odlučila povesti svoj narod jedinstvenom kombinacijom koja je savršena za priglupi američki narod – gubljenje masnih naslaga i Isus su njeni asevi u rukavu. Kritičari govore kako se film previše oslanja na tračeve bivših pripadnika ove crkve, ali i dalje je savršen dokumentarac da se malo zgroziš koliko je ljudima malo dovoljno da se potpuno predaju.

Q: Into The Storm

Q Anon je uspješan moderni online kult. Želiš znati više o ovim manipulativnim ljudima koji okreću naivne ljude na svoju stranu? Q: Into The Storm će ti podebljati znanje o ovom kultu, ali zapitaj se koliko ti je to znanje relevantno.

Betting On Zero

Okej, Herbalife nije službeno kult (ipak su sponzorirali Cristiana Ronalda), ali ako si ikad došao u kontakt s ljudima koji ti žele prodati Herbalife – onda znaš da ima neke značajke kulta. Znaš i da ne vjeruju u kalorijski deficit nego u čudotvornost njihovih nadomjestaka prehrani. Ovaj dokumentarac govori o fenomenu Herbalifea koji iskorištava obične ljude za financijsku dobit, ali i o bitki dva milijardera – jedan želi uništiti Herbalife, a drugi ga želi pretvoriti u još veći entitet.

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Ovaj dokumentarac Alexa Gibneyja je digao prašinu u Hollywoodu, ali nisu ga uspjeli cenzurirati. Scijentologiju neki ne smatraju kultom, ali ovaj dokumentarac se čvrsto zalaže za tu premisu te pokazuje opasnosti slijepe vjere. Bivši članovi govore o svojim iskustvima, o čudnim obredima i vjerovanjima koji su prisutni i danas. Ako nam nakon ovog članka ugase portal, pretpostavit ćemo da su nas oni ugasili, ipak imaju najviše veza i novca.

Heaven’s Gate: The Cult of Cults

Ovaj dokumentarac prati zanimljiv kult. Kult NLO-a koji je započeo još u sedamdesetima kada je u malenom gradiću u Americi nestalo dvadeset ljudi. Priča završava masovnim samoubojstvom. Neki ljudi su se izvukli i dobili su priliku pričati o svojoj prošlosti. Mulder i Scully bi se zabavili s ovim. #freaky