Kod njega se igraju sve igrice

Čovjek s najvećom kolekcijom videoigara otkriva šokantan iznos njezine vrijednosti

Antonio Romero Monteiro i njegova kolekcija videoigara
Antonio Romero Monteiro i njegova kolekcija videoigara Foto: Guinnessworldrecords/Youtube
Ogromna kolekcija vrijedi jako puno, no njemu je neprocjenjiva

Ako se vaš cimer, partner ili roditelji požale da vam video igrice zauzimaju previše osobnog prostora, razmislite o tome da ih upoznate s Antoniom Romerom Monteirom.

On je Guinnessov rekorder koji posjeduje više od 24.000 igrica. Dolazi iz Richmonda u Teksasu, a nositelj je Guinnessovog svjetskog rekorda za najveću kolekciju videoigara, a kutije igara svojevrsna su mu tapeta za zid.

Naime, u njegovom su domu police, postavljene od poda do strpa, pune igara, a za takvu su mu kolekciju trebale godine sakupljanja. Monteiro je počeo skupljati videoigre kada je imao samo 10 godina, davne 1987., a počeo je fokusirajući se na konzolu Sega Genesis, ali njegova je zbirka ubrzo počela rasti.

Govoreći za Guinnessovu knjigu rekorda, Monteiro je objasnio: "Izvorno je moja kolekcija bila usmjerena na kupnju i ponovnu kupnju nekih igara koje sam igrao u mladosti. Polako se proširio na igre koje sam oduvijek želio igrati, ali nisam imao priliku, i na kraju se proširio na dovršavanje kolekcija za pojedinačne sustave.".

S vremenom je Monteiro dobio sve, od prvih Nintendovih igraćih konzola do najnovijih izdanja videoigara.
Ipak, nabavljanje retro igara nije jednostavno kao ući u trgovinu i kupiti igre. Objasnio je da "Može biti prilično teško pronaći retro igre i sustave u lokalnim prodavaonicama videoigara, pogotovo kada dođete do zadnjih 15 posto kolekcije.

\\folder\vezani_članak Nastavak serije The Last of Us Zanimljivo Teorije obožavatelja: Što će se dogoditi u drugoj sezoni The Last of Us serije?




Trebale su mi godine da nađem dobru kopiju nekih od najrjeđih igara po pristupačnoj cijeni.".
Ipak, Monteiro je ostao predan i nije samo zabava ono što ga je dovelo do odluke o sakupljanju, "Videoigre vidim kao oblik umjetnosti, gdje kreativnost i pripovijedanje nadilaze neograničene mogućnosti", rekao je.

„Svaka generacija sustava videoigara daje daljnji potencijal za realizaciju kreativnosti i dijeljenje bezgraničnih priča, izazova i iskustava. Neke od mojih najdragocjenijih uspomena uključuju video igre i njihova iskustva s obitelji i prijateljima." zaključio je.

Ipak, uspomene nisu jedina vrijedna stvar u Monteirovoj zbirci. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, njegova je zbirka 2021. procijenjena na vrijednost od 2,1 milijun dolara.
Zahvaljujući svojoj predanosti, Monteiro je proglašen rekorderom najveće kolekcije predmeta za Xbox, Sega, Nintendo i PlayStation i videoigara u cjelini.