Mix

Francuska zabranila prodaju iPhone 12: razlog za to ne čini se bezazlenim

Zabrana iPhone 12
Zabrana iPhone 12 Foto: Shutterstock/oatawa/Canva
Zbog količine zračenja koju uređaj proizvodi, a koja prelazi propisane granice dopuštene po regulativama državnih regulatornih tijela, iPhone 12 više se neće prodavati u Francuskoj, naglasio je državni tajnik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot tijekom razgovora za Le Parisien.

Francuska agencija, ANFR, osvrnula se na istraživanje koje je pokazalo da je Specific Absorption Rate (SAR) , tj. mjera stope radiofrekvencijske energije koju tijelo apsorbira iz dijela opreme, za ovaj model Iphonea veća od zakonski dopuštene, prenosi aljazeera.com.

ANFR je nedavno testirao 141 pametnih telefon i otkrio da kada se iPhone 12 drži u ruci ili nosi u džepu, njegova razina apsorpcije elektromagnetske energije iznosi 5,74 vata po kilogramu, što je više od EU standarda od 4 vata po kilogramu.

„Naredili smo Appleu da ukloni iPhone 12 s francuskog tržišta od 12. rujna. Što se tiče telefona koji su već prodani, Apple mora u najkraćem mogućem roku poduzeti korektivne mjere. U suprotnom, Apple će model morati povući iz opticaja.”, piše na službenoj stranici ovog regulatornog tijela.

Apple je osporio zaključke nadzornog tijela, rekavši da je prodaju iPhonea 12 odobrilo više međunarodnih tijela te je ovaj model sukladan s globalnim standardima zračenja.

Iako prelazak ovih propisanih granica zračenja ne zvuči dobro za ovog tehnološkog diva, neki stručnjaci ističu da nema mjesta za strah i paniku. Malcolm Sperrin, direktor medicinske fizike u UK Royal Berkshireu, tvrdi da su ovakve granice postavljene znatno ispod razine zračenja koja vam zapravo može ugroziti zdravlje.