Mix

Gdje idesh u veljači? Ne odustajemo od kulturnog uzdizanja, filmova i koncerata – evo što se nudi

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Ako mjere stožera i dalje traju, to ne znači da trebamo odustati od života. I dalje se pridržavamo sigurnosnih mjera kako bismo jedni druge zaštitili no trebamo iskoristiti sadržaje koji nam se nude kako ne bismo dobili opaki cabin fever i izgorjeli u svoja četiri zida od istih podražaja i neraznolikog sadržaja. Također trebamo svojim novčanicima i novčanicama podržati pružatelje kulturnih usluga jer je očito koliko nam je život siromašniji bez njih.

Muzeji i kina su još uvijek otvoreni, a koncerti se održavaju u drukčijim aranžmanima pa smo ubacili i koji stream u pregled jer možda nekog baš razveseli. Sretan budi, pogledaj što se nudi.

Zagreb / Kino Tuškanac – Ciklus filmova Andreja Tarkovskog

Kada? Od 8.-14. veljače.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 solaris youtube Foto: Youtube Screenshot

Andrej Tarkovski, velikan filmskog stvaralaštva ima svoj ciklus u kinu Tuškanac koji traje u drugom tjednu veljače, posebno preporučamo Solaris koji je na programu u petak, 12. veljače.

Više informacija o ciklusu i filmovima možete pronaći OVDJE.

Zagreb / Muzej Suvremene umjetnosti – Izložba “Nastavit će se… strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”

Kada? Izložba traje do 28. veljače.

Posjetili smo izložbu o stripu i vizualnoj kulturi i MSU-u i ostali smo oduševljeni. Čitav kat MSU-a je posvećen povijesti stipa u našim krajevima – od samih početaka i vesterna i Tarzana gdje tekst ne piše u oblačićima već ispod slika preko Bednjaneca, Zimonića i Macana do novih valova u stvaranju ove jedinstvene vizualne umjetnosti. Ako imalo volite strip i vizualnu umjetnost, nemojte puno čekati.

Više informacija o samoj izložbi potražite OVDJE.

Zagreb / Meštrovićev Paviljon a.k.a. Džamija – Multimedijska izložba Hrvatska svijetu

Kada: od 12. veljače pa sve do 15. svibnja. Svaki dan od 9 do 21 sat.

Plakati su nam privukli pažnju, pogotovo onaj s Nikolom Teslom. Mi hipsteri smo slabi na Teslu, ali nije on jedini.

Multidisciplinarana izložbeni projekt u kojem se predstavljaju hrvatski umovi koji su utjecali na globalnu povijest čovječanstva. Umjetnine, nacrti, patenti, video zapisi i uređaji – sve na jednom mjestu. Više informacija potražite na službenoj stranici projekta.

Rijeka / Art-kino – vrhunski filmovi u veljači

Kada? Veljača!

Ako imaš sreću da se nalaziš u Rijeci u veljači, svoju dnevnu sobu i TV možeš zamijeniti za veliko platno u Art-kinu u kojem je repertoar savršen. Od Disney klasika, preko Romea i Julije s DiCapriom u havajci i 500 Days of Summer pa sve do suvremenog europskog filma – pronaći ćeš nešto uz što ćeš sa zadovoljstvom pojesti kokice u prvih 15 minuta. Bez milijun glasnih trailera prije same projekcije.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 romeo and juliet Youtube Screenshot Foto: Youtube Screenshot

Cijeli repertoar Art-kina za veljaču potraži OVDJE.

Svugdje / Remote festival – vrhunski glazbeni izvođači u novom ruhu

Kada? Subota i nedjelja, 20. i 21. veljače.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 Remote-promo-01 Foto: Remote Festival

U dva dana osam izvođača predvođenih Elementalom, Nipplepeople (ne znamo padeže od ovog), ABOP-om i Chuijem koji se uz pomoć vrhunskih digitalnih umjetnika igraju s proširenom stvarnosti. Da, u pitanju će biti stream, ali pogledaj ga negdje gdje inače ne bi, u društvu ljudi koji već imaju antitijela.

Više informacija o Remote festivalu potraži OVDJE.

Svugdje / Josipa Lisac virtualni koncert na Valentinovo

Kada? A piše ti – na Valentinovo.

.

Institucija Josipa Lisac se tako zgodno rodila na Valentinovo, navikli smo na njene koncerte svake veljače koji su bili savršena prilika za dobre dejtove. Vječna glazba i Josipina ličnost i stand-up show između pjesama. Mislili smo da ćemo ove godine biti uskraćeni za taj ugođaj. Neće biti isto na streamu, ali je i dalje to ista Josipa.

Više o samom eventu saznaj na Entriju.

P.S. Ako te pak zanima sport…

…i HNL, situacija na vrhu HNL-a bi mogla biti malo jasnija nakon susreta Dinama i Osijeka koji se igra na Maksimiru u subotu, 13. veljače od 17 sati. Možeš i na stadion, ali pripazi – kao i svuda drugdje.