Kuhanje može biti zahtjevno, komplicirana jela, nepoznati sastojci i novi okusi mogu vas zbuniti i otežati cijeli proces. Naravno da se pogreške skuplje plaćaju u nekom kulinarskom showu nego kod kuće, mada ostati gladan nakon dugotrajne pripreme jela može biti jednako ponižavajuće.
Amaterskim će se kuharima pogreške često događati, no u kulinarskom natjecanju poput MasterChefa takve greške mogu biti razlog ispadanja iz natjecanja. Iako ovo sporno jelo ne možemo baš nazvati pogreškom, ono je ipak rezultiralo diskvalifikacijom natjecateljice.
Kada kupujemo meso ili perad, obično je pakirano u filetima, bez kože, utrobe i kostiju, ovisi o odabranom pakiranju, no rijetko kad susrećemo samu životinju od koje dolazi meso.
To nije bio slučaj u ovom izazovu jer su suci pred natjecatelje stavili jarebicu, i to s perjem, kostima i iznutricama kako bi natjecatelje izazvali u svim aspektima obrade mesa.
Kuhari su zatim morali očerupati svoje ptice i izvaditi im utrobu prije nego što su ih skuhali, kako god to smatrali prikladnim. To bi moglo biti pečenje cijelih ili možda korištenje fileta prsa ili bataka.
Ukratko, imali su mnogo opcija, ali prvo su se morali pozabaviti čišćenjem svoje ptice. Međutim, natjecateljica Saray imala je veliku averziju prema rukovanju i radu s peradi, tako da to zasigurno nije bio zadatak po njezinu ukusu. Saray se jednostavno nije mogla nositi s obradom ptice od početka do kraja, a ono što je donijela pred žiri rezultiralo je njezinom diskvalifikacijom.
Pred žiri je donijela pticu u svom pravom obliku s perjem, glavom, kljunom, posluženu s povrćem, a šok u očima žirija popraćen španjolskim izgledao je kao scena iz neke telenovele. Naravno, suci nisu bili nimalo impresionirani i Saray je izbačena iz showa, a po izlasku iz studija hladno ih je pozdravila.
Naravno da obrada životinjskog mesa od početka do kraja nije za svakoga, ali taj zadatak ne bi trebao biti problematičan za masterchefa.