Mix

Lagana štednja ili „soft saving“: Novi trend među generacijom Z

Ušteda
Ušteda Foto: Canva
Neki će cijeli život posvetiti radu, štednji i težnji za što ranijem odlasku u mirovinu. No, među mladim radnicima sve je vidljiviji trend nazvan „lagana štednja“ ili „soft saving“.

Ovaj trend suprotan je tradicionalnom mišljenju o važnosti financijskog planiranja za budućnost, a mlađe generacije, poput generacije Z i milenijalaca, sve više se okreću ovom načinu života, stavljajući životna iskustva i uživanje ispred financijske sigurnosti.

„Lagana štednja“ je trend koji podrazumijeva stavljanje manje količine novaca „sa strane“, te upotrebu većeg dijela financijskih sredstava na trenutne potrebe.

Prema istraživanju tvrtke Intuit, ovaj koncept zapravo je posljedica drugog trenda, „laganog života“, koji se temelji na prioritiziranje udobnosti, niskih razina stresa i osobnog rasta, prenosi cnbc.com.

Izvještaj je utvrdio da je pristup ulaganju, štednji i osobnim financijama generacije Z, tj. onih rođenih nakon 1997. godine, opušteniji i manje formalan nego što je bio u prethodnim desetljećima.

Čak 25 posto ispitanika koji su pripadnici generacije Z smatra da je kvaliteta života i životnih iskustava važnija od neizmjernog bogatstva pa u skladu s tim štede manje.

Iako generacija Z manje štedi, to ne znači da troše novce na luksuz.

Naime, zbog općeg poskupljenja i ekonomskih kriza mlađim je generacijama puno teže osigurati financijski stabilnu budućnost, a zbog razine primanja, koja ne prate poskupljenje cijena, mladima je vrlo teško odvojiti dio novaca kako bi ga spremili za „crne dane“.