Mix

Ljude šokirao stari video! Pogledajte eksperiment iz 40ih koji pokazuje da su auti otporni na udar munje

automobil s oznako safe zone na grmljavinskom nevremenu
automobil s oznako safe zone na grmljavinskom nevremenu Foto: Canva
Postoje mnoge stvari za koje se možemo zapitati kako funkcioniraju ili možda jednostavno prihvaćamo da funkcioniraju. Možda ste čuli da su automobili sigurno mjesto za skrivanje prilikom grmljavinske oluje i jedno od najboljih mjesta za skrivanje ako nemate sreće.

Na pitanje zašto su automobili sigurno mjesto (ili barem sigurnije) za utočište pri grmljavinskoj oluji mnogi bi rekli kako odgovor leži na gumama, koje izoliraju automobil.

Nepotrebno je reći da ovo nije znanstveni razlog da su automobili relativno sigurni kada ih udari grom jer munja može pocijepati i najdeblji stari hrast tako da ni najmodernije gume, udaru munje, neće predstavljati nikakav problem.

A 1940’s experiment showing how cars are safe from lightning
by ininterestingasfuck

Zašto i kako točno automobil postaje siguran?

Pa, to je učinak nazvan „Faradayjev kavez“ koji je prikazan u eksperimentu iz 1940-ih. U terminima laika, to znači da će električna struja ići putem najmanjeg otpora, tako da ako postoji vodljiva kutija oko nekoga, proći će kroz nju. Nakon gledanja eksperimenta, komentator na Redditu je objasnio „Automobil se ponaša kao Faradayev kavez. To je metalna kutija. Kada električni naboj udari u njega, elektroni se kreću oko metala kako bi izjednačili naboj.“.

Modernom automobilu udar munje ne predstavlja ni opasnost po elektroniku unutar vozila, jer električna struja putuje samo vanjskim dijelom vozila. Dakle, gume zapravo ne rade ništa, osim što će se, ako je udar munje dovoljno jak, otopiti, ali zato će metalna karoserija raspršiti struju oko vas.

Razmišljajte o sigurnosti i eksperiment ne pokušavajte kod kuće.