Mix

Ovaj proizvod tvrtke Apple prodaje se za 50 000 dolara, a postoje samo dva takva na svijetu

Aukcija unikatnog Apple proizvoda
Aukcija unikatnog Apple proizvoda Foto: Shutterstock/TSViPhoto/screenshot/Twitter/Canva
Iako su Appleovi kolekcionarski proizvodi poznati po vrtoglavim cijenama koje dostižu na aukcijama, poput prve generacije iPhone mobitela od 4 GB koji se prodao za visoku cijenu od 190 372 dolara, ovaj proizvod možda neće toliko zanimati tehnološke frikove, ali dostiže visoku prodajnu cijenu zbog svoje limitiranosti i činjenice da kompanija Apple inače ne proizvodi takvu vrstu robe.

Naime, sretni kupac postat će vlasnik jednog od najranijih i najneobičnijih Appleovih proizvoda, a to su tenisice.

Aukcijska kuća Sotheby’s na svojoj web stranici prodaje ultrarijetke tenisice marke Apple, za koje se vjeruje da su izrađene po narudžbi za zaposlenike kompanije, kasnih 80-ih ili ranih 90-ih godina, prenosi theguardian.com.

Na službenim stranicama ove aukcijske kuće navode da su rijetke tenisice bile jednokratni limipoklon, na Nacionalnoj prodajnoj konferenciji sredinom 90-iha, a više od 22.000 potrošača kupilo je odjeću i dodatke ove marke 1985. godine, što je dokaz da Apple može prodati i proizvode koji nisu usko vezni za njihovu branšu.

„Za proizvode izvan Appleove zone stručnosti, surađivali bi s vodećim robnim markama kao što su Lamy, Honda i Braun kako bi primijenili svoj ikonski brend Apple na razne white label proizvode.“

Tenisice su pronađene na buvljaku, još 2016. godine kada su donesene na aukciju tvrtke Heritage Auction, koja ih je na prodaju stavila za 30 000 dolara.

Leon Benrimon, direktor za modernu i suvremenu umjetnost tvrtke Heritage Auction, rekao je za Esquire 2018.: „Vjerujemo da su to bile par prototipa tenisica napravljenih za Apple kasnih 1980-ih ili ranih 1990-ih. Mislimo da su napravljena samo dva para, a drugi par se nalazi u Appleovoj arhivi. Par koji posjedujemo je ono za što vjerujemo da je jedini poznati privatni par.”