Mix

Prednosti tuširanja s hladnom vodom: mit ili stvarnost?

Tuš
Tuš Foto: Canva
O mogućim prednostima tuširanja hladnom vodom, često se raspravlja u znanstvenim krugovima. Dok neka istraživanja pokazuju da ne postoje primjetne prednosti tuširanja hladnom vodom, druga pak tvrde hladni tuš doprinosi samoj kvaliteti života te psihičkog i fizičkog zdravlja.

Hladni tuš metoda je hidroterapije, a odnosi se na tuširanje hladnom vodom temperature ispod 21℃, prenosi healthline.com.

Ova metoda nije jedina, niti glavna opcija terapije za većinu poremećaja, ali može pomoći u nekoliko aspekata, tvrdi Dr. Debra Rose Wilson.

Popravlja raspoloženje i budi organizam

Kliničko istraživanje o utjecaju tuširanja s hladnom vodom, pokazalo je da primjena ove metode, dva puta tjedno po pet minuta, može ublažiti simptome depresivnog poremećaja. Wilson naglašava da hladan tuš podiže razinu endorfina te funkcionira na principu šok terapije, što može razbuditi i popraviti raspoloženje osoba koje se tuširaju hladnom vodom.

Potiče metabolizam i cirkulaciju

Rezultati drugo istraživanja, koje je proveo PubMed Central, pokazuju da hladan tuš potiče rad metabolizma te poboljšava cirkulaciju. Navodno, kako bi tijelo održalo toplinu tijekom tuširanja hladnom vodom, metabolizam počne ubrzano raditi.

Jača imunološki sustav

Hladna voda može imati blagi analgetski učinak, smanjujući osjećaj boli i upale, a može ih i spriječiti, tvrdi. Wilson naglašava da je ljudski organizam „dizajnirana da postane otporan na elemente kojima smo izloženi. Na primjer, leukociti pomažu u borbi protiv infekcije u tijelu. Udar hladne vode u krvotok stimulira leukocite. To znači da tuširanje hladnom vodom može pomoći u otpornosti na uobičajene bolesti, poput prehlade i gripe.“

Unatoč mogućim prednostima koje navodi Wilson i nekolicina istraživačkih timova, bitno je napomenuti da ne postoji suglasje o tome da će hladan tuš i hidroterapija popraviti vaše raspoloženje, zdravstveno stanje ili kvalitetu života. Dok neki uživaju u ovoj metodi te se nakon hladnog tuša osjećaju bolje, drugima je ovo iskustvo neugodno.

Prije odluke o primjeni hidroterapije hladnom vodom, preporučuje se konzultacija s liječnikom, posebno ako imate zdravstvene probleme kao što su poremećaji cirkulacije ili srčane bolesti.