Mix

Privremeni kartonski radni stol za “privremeni” rad od kuće? U ideji ovaj danski dizajnerski komad namještaja zvuči dobro

stykka kartonski stol
stykka kartonski stol Foto: Instagram Screenshot
Kad je udarila pandemija, bili smo prisiljeni raditi od kuće kako bismo svi postali i ostali sigurni. U nekim drugim okolnostima bismo možda i slavili takve trenutke. Rad od kuće, svojim tempom, u odjeći ili bez odjeće. Hrana nadohvat ruke. Bez putovanja na posao je čak i spavanje moglo trajati nešto duže. Veselje se nije dogodilo jer se o novonastalom virusu nije znalo puno pa nismo mogli biti opušteni, a posao je morao nastaviti dalje.

Ono kad skužiš da trebaš mjesto za rad od kuće

Kao Grad Zagreb svaki put kad padne snijeg – bili smo nepripremljeni. Prvo smo koji tjedan naivno ponavljali “dobro nam je” dok smo tipkali s kauča. Nakon toga smo se grbili nad kuhinjskim stolom i laptopom nekoliko mjeseci dok nismo skužili da će ovo sve potrajati i da bi bilo vrijeme da opremimo “kućni ured” makar to bio i samo jedan kut stana. Makar i privremeno. Krenula je potraga za stolom. I opremili smo se, a gdje drugdje nego u Ikei. Jeftini stolovi pristojne površine. Sve što nam je trebalo. Nije da smo preporođeni, ali leđa su zahvalnija.

Možda bismo drukčije odlučili da smo vidjeli ovaj “privremeni” stol danskog branda Stykka. Ako na Sjeveru s nečim znaju, to su onda rupe u ledu i namještaj. U Ikei dobiješ sve kartonskoj kutiji. Ovaj stol JE KARTONSKA KUTIJA. Hrpa kartona s unaprijed izbušenim rupama, malo zip-vezica i to je sve što trebaš da ga namjestiš. Namjera mu je da bude privremen. Kad sve ovo završi, samo ga možeš ritualno spaliti prije povratka u normalan ured koji nam fali. Još se model zove Staythef**khome. Halo! Naravno da smo zaintrigirani.

Ideja je odlična, ali kakva je izvedba? I još važnije – cijena?

Cijena mu je petstotinjak kuna. Jasno da za taj novac možeš kupiti ploču i noge u Ikei, ali ima nešto hipsterski u stolu od kartonu.

Pročitali smo nekoliko recenzija. Ako te IKEA upute plaše, ove upute su valjda najgore ikad, barem ako je suditi prema reakcijama ljudi. Nije ga baš lako ni sastaviti.

Stol od kartona. Zvuči dječje. Zvuči zabavno. Korisnici diljem interneta su nas uvjerili da nije. Više frustrira nego što zabavlja.

Recenzenti Wireda su rekli da čak nisu vjerovali da stol može izdržati laptop ili monitor, a ručak za takvim stolom ili čak samo čaša kave su big no-no. Zamisli da nešto prospeš po kartonu. Game over!

Čak se gornja površina koja bi trebala biti ravna savija prema unutra i tako stvara “jamicu”. Jamice su slatke na obrazima ljudi koji su ti dragi, ali ovo nam ne zvuči fora.

I tako – održivo, privremeno rješenje zvuči kao da uopće nije rješenje. Drago nam je da smo se odlučili ići švedskim Ikea putem umjesto ovim danskim. Ideja je super, ali izvedba not so much. Hoćemo li tražiti bolji kartonski stol jer ovaj nije dobar? Nikako.