Mix

Psiholog tvrdi: Pomoću ovih koraka sigurno ćete ostvariti svoje novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke za 2024.
Novogodišnje odluke za 2024. Foto: Canva
Tijekom siječnja svi pokušavamo „dovesti život u red“. Taj osjećaj novog početka daje nam motivaciju da napravimo promjenu o kojoj sm već neko vrijeme razmišljali.

Nažalost, kako je došla, motivacija jednako brzo i prođe pa od punih teretana, organiziranog rasporeda i ispunjenih dana u siječnju, već tijekom veljače nemamo snage boriti se sa svakodnevnim obvezama i novim odlukama koje smo donijeli.

Ako se prepoznajete u ovome, bez brige, psiholog Regan A. R. Gurung, Ph.D., za Psychology Today, napisao je nekoliko koraka koji će vam pomoći da vaše novogodišnje odluke postanu vaša svakodnevica.

Dugoročno planiranje

Gurung tvrdi da je glavni razlog odustajanja od svojih novogodišnjih odluka, donošenje odluka koje nisu primjenjive dugoročno.

Npr. ako se želite zdravije hraniti ili popraviti svoju fizičku formu, važno je ne pasti u zamke raznih rigoroznih dijeta ili ukidanja namjernica, jer takav stil života nećete održati zauvijek te nije dugoročno učinkovit.

Najvažnije je shvatiti da se, ako početni plan nije učinkovit, morate prilagoditi i napraviti neke promijene, jer ćete samo tako doći do svog cilja.

„Riješite to tako što ćete se prilagoditi. Umjesto da se mijenjate u siječnju nakon početka Nove godine, nastavite napredovati i učiti svaki tjedan, svaki mjesec, podešavajući svoje strategije i procjenjujući svoj napredak, prilagođavajući svoj plan prema potrebi.“

Jeste li spremni na promjenu?

Bitno je dobro promisliti o tome jeste li uopće spremni na promjenu. Ovisni ste o cigaretama i to želite promijeniti? Morate biti spremni na to kako će ta odluka utjecati na vašu svakodnevicu.

Možete krenuti s malim koracima, ali važno je shvatiti kako će izgledati šira slika. Morate proći kroz određene faze kako bi došli do uspjeha, što podrazumijeva i one teže, ali nagrada za donošenje ove odluke sigurno će biti vrijedna toga.

Istraživanja o odvikavanju od ovisnosti o nikotinu, pokazuju da se taj proces sastoji od više stadija.

Prvi stadij se odnosi na razmišljanje prije razmatranja o donošenju odluke, gdje čak i ne znamo da je potrebna promjena. Nakon toga dolazimo do razmišljanja o promjeni, kada razmatramo promjenu, ali tijekom ovog stadija nismo sigurni hoćemo li se ikad odvažiti i pokušati nešto promijeniti.

„Promjena je vjerojatnija kada poduzimamo male korake prema promjeni i razmišljamo kako će promjene dovesti do boljih rezultata – faza pripreme. Faza djelovanja je kada se promjena događa i tad namjeravamo nastaviti. Istraživanja jasno pokazuju: promjena uspijeva samo kada se ljudi aktivno premještaju iz stadija razmišljanja u stadij akcije. Znajte gdje se nalazite i aktivno se gurajte prema sljedećoj fazi kako biste promjenu učinili vjerojatnijom.“

Kako se nositi s preprekama?

Donat Rupčić, osobni trener i autor nekolicine članaka o fitnessu, zdravlju i prehrani tvrdi da većina onih koji se odluče krenuti u teretanu tijekom siječnja, odustanu čim dođu do prve ozbiljnije prepreke, prenosi MojFaks.

S tim preprekama se možete nositi tako da prepoznate zašto je do njih došlo te u kojem se kontekstu pojavljuju. Npr. ako je vaša novogodišnja odluka bila da ćete svako jutro raditi yogu, a to ste prestali raditi jer ujutro nemate dovoljno vremena ili vam se teško dići ranije kako bi vježbali, prilagodite se novonastalim okolnostima. Uhvatite pola sata u danu, kad god vam to odgovara, te odradite planirani trening.

„Razmislite o tome što vas koči. Ovaj oblik razmišljanja može vam pomoći da prepoznate probleme koje prije niste primijetili i olakšati vam promjenu.“

Pokrenite se

Nakon što donesete dugoročno održivu odluku, shvatite probleme koji bi mogli utjecati na vaš uspjeh te se prilagodite tim problemima, pokrenite se. Nemojte čekati ni ovih nekoliko dana do Nove godine, krenite odmah.