Mix

Quentin Tarantino, slavni redatelj i scenarist, podijelio je svojih 11 omiljenih filmova.

redatelj quentin tarantino s naočalama u odijelu i filmski projektor
redatelj quentin tarantino s naočalama u odijelu i filmski projektor Foto: Shutterstock/Denis Makarenko/unsplash.com
Quentin Tarantino uvelike je poznati američki filmaš, scenarist, producent i glumac. Svojim je prepoznatljivim stilom uvelike doprinio filmskoj industriji. Njegova je karijera je započela početkom 1990ih s filmom „Reservoir Dogs“ (1992.), kriminalističkim trilerom koji je privukao pažnju zbog ne-linearne priče i oštrog dijaloga.

Postigao je široko priznanje i kritički uspjeh s filmom “Pulp Fiction“ (1994.), koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu i dobio više nominacija za Oscara, uključujući najboljeg redatelja i najbolji originalni scenarij za Tarantina.

Filmografija Tarantina uključuje nekoliko visoko utjecajnih i uspješnih filmova poput „Kill Bill“ iz 2003. i 2004., „Inglourious Basterds“ (2009.), „Django Unchained“ (2012.), „The Hateful Eight“ (2015.) i „Once Upon a Time in Hollywood“ (2019.). Njegovi filmovi često odaju počast različitim žanrovima, uključujući kriminalistički film, borilačke vještine, spaghetti westerns i filmove eksploatacije, pokazujući njegovu duboku ljubav i znanje o kinematografiji.

Osim svog rada u filmskoj industriji, Tarantino je poznat po svojoj strasti prema povijesti filma, enciklopedijskom znanju o filmovima i jedinstvenim tehnikama pripovijedanja. Njegovi filmovi ostavili su značajan trag na popularnoj kulturi i filmskom pejzažu, čineći ga jednim od najutjecajnijih i ikoničnih filmaša njegove generacije.

Ovih je 11 filmova Tarantino istaknuo osobnim favoritima.

„Dobar, loš, zao“ (1966.) Sergia Leonea, epski vestern koji istražuje moralnost i osvetu u divljem zapadu.

„Rio Bravo“ (1959.) Howarda Hawksa je klasik žanra vesterna koji istražuje prijateljstvo i hrabrost šerifa i njegovih saveznika.

„Buđenje iz košmara“ (1981.) Briana De Palme je napeti triler o zvukovima koji postaju ključni za rješavanje zločina.

„Taksist“ (1976.) Martina Scorsesea prati psihički slom taksista koji doživljava ratni sindrom nakon povratka iz Vijetnama.

„Njegova djevojka petkom“ (1940.) Howarda Hawksa je dinamična komedija o novinarima puna brzih dijaloga.

„Pet prstiju smrti“ (1972.) Chang-hwa Jeonga je klasični kung fu film koji prati borbu između škola borilačkih vještina.

„Pandorina kutija“ (1929.) Georga Wilhelma Pabsta je nijemi film koji istražuje kontroverzne društvene teme.

„Carrie“ (1976.) Briana De Palme prati priču o tinejdžerici s telekinetičkim moćima.

„Nevaljali suprug“ (1948.) Prestona Sturgessa je crno-bijela komedija koja istražuje bračne probleme.

„Svi su se smijali“ (1981.) Petera Bogdanovicha prati istraživanje ljubavnih odnosa između detektiva i klijenata.

„Veliki bijeg“ (1963.) Johna Sturgessa je klasični ratni film o pokušaju bijega savezničkih vojnika iz njemačkog logora za ratne zarobljenike.