Mix

Scarlett Johansson tuži Disney i Marvel zbog film Black Widow, izbili su joj novce iz džepa

Black Widow
Black Widow Foto: Disney
Black Widow je bio film koji se dugo odgađao, napokon je stigao u kina, a mi baš i nismo bili oduševljeni. Iako je nosio ime Black Widow, to nikako nije bio njezin solo film jer je uveo još neke likove u priču. No dobro, navikli smo već ponekad blago se razočarati s MCU izdanjima. Film je pristojno zaradio na kino blagajnama, ali je istovremeno pušten i na Disney+, Disneyjev streaming servis na kojem ste za 30 dolara mogli pogledati film u udobnosti svog doma. I ondje je film napunio džepove, ALI to je novac koji nije otišao u džepove vlasnika kino-dvorana koji su ljuti na Disney, a sada se dogodilo i nešto što nismo očekivali.

Scarlett Johansson, glavom i bradom, tuži Disney/Marvel za kršenje ugovora. U tužbi navodi kako u ugovori stoji da će film biti prikazan ekskluzivno u kinima, a njezina plaća je uvelike bazirana na zaradi na kino-blagajnama. Što će reći – Disney je vlastitoj zvijezdi izbio novac iz džepa.

Disney se brani gaslightingom, izjavili su da “ova tužba nema osnove i da posebno uzrujava jer stranka ignorira strašne i dugotrajne posljedice COVID-19 pandemije”.

Kino-distributeri i kino-dvorane su uzrujani jer ekskluzivna kino distribucija omogućava najveću zaradu svima uključenima u svakom ciklusu filmske distribucije – tako je barem bilo dosad. Prvo kina pokupe novac, nakon toga kućna izdanja na DVD-u i Blu-Rayu i/ili streaming servisi. Sada se taj model sve više mijenja – a u ovom slučaju, Disney je najviše zaradio. U prvom vikendu prikazivanja na Disney+ su zaradili 60 milijuna dolara – koje ne moraju dijeliti ni s kim.

Vidjet ćemo kako će se ova situacija razviti – ali dobili smo odgovor na vlastito geeky pitanje “hoćemo li ikad više vidjeti Scarlett u MCU-u?”. Čini se da ne.