Mix

Strahovi zbog razvoja umjetne inteligencije: Tko se boji UI još?

Razvoj umjetne inteligencija
Razvoj umjetne inteligencija Foto: Canva
U posljednje vrijeme sve je teže zamisliti svakodnevicu bez umjetne inteligencije. Iako nam je era automatizacije olakšala život i obavljanje raznih zadataka, nitko nije u potpunosti siguran kako će njezin razvoj, dugoročno, utjecati na našu vrstu.

Automatizacijski procesi prisutni su u proizvodnji već desetljećima, ali kroz zadnjih nekoliko godina umjetna inteligencije u potpunosti nam je promijenila život.

Od automobila s autopilotom, virtualnih asistenata poput Alexe, Siri i drugih, pa do kreativnih alata poput alata ChatGPT i DALL-E, svi će ovi izumi sigurno utjecati na našu budućnost, ali kako? To još nije sigurno. Iz te nesigurnosti i neizvjesnosti rađa se određena doza straha.

Osim ekonomskih zabrinutosti među radno sposobnim stanovništvom, mnoge brinu i razne moralne dileme povezane s upotrebom ove vrste tehnologije. Dok oni izrazito pesimistični predviđaju da bi tehnologije poput UI mogle dovesti do ozbiljnih prijetnji čovječanstvu.

No, od kud taj strah proizlazi i je li validan? Ovo pitanje postavio je i psiholog Michael E. W. Varnum. Varnum tvrdi da je sve više psihologa zainteresiralo za čimbenike koji oblikuju naše stavove prema automatizaciji nekada ljudskih obveza, zadataka i funkcija otkrivajući individualne i kulturne razlike u percepciji ovih novih tehnoloških dostignuća, prenosi Psychology Today.

„Ove promjene vjerojatno će utjecati na našu psihologiju i već to čine. Kako ćemo reagirati na ove promjene možda neće biti jednako za sve; to može ovisiti o tome tko smo i iz kojeg kulturnog okruženja dolazimo.“

U istraživanju provedenom u Njemačkoj i Kini, na više od 1.000 sudionika, istraživači su otkrili da su osobne karakteristike povezane s razinom straha ili prihvaćanja UI. Osobe sklonije tjeskobi i negativnom razmišljanju iskazivale su veći strah od umjetne inteligencije, dok su optimistične i otvorene osobe povezane s pozitivnim stavovima prema UI.

Osim osobnosti ispitanika, na njihov stav o umjetnoj inteligencija utjecala je i njihovo podrijetlo, tj. kultura u kojoj žive ili su odrasli.

Drugo istraživanje provedeno na ispitanicima iz čak 20 zemalja, pokazalo je da je strah od UI najizraženiji u Indiji i Saudijskoj Arabiji, dok je najmanji u Japanu. Istraživači su ocjenjivali strahove vezane uz različite uloge koje UI može preuzeti, poput sudaca, liječnika, vjerskih vođa i skrbnika. Zabrinutost su posebno izrazili zbog mogućnosti da će UI preuzeti uloge sudaca i liječnika, dok su manje zabrinuti za novinarske i vjerske funkcije.

Ovakvi alati umjetne inteligencije, osim što su u potpunosti promijenili našu svakodnevicu, definitivno će utjecati na način razmišljanja raznih kultura i pojedinaca te na velik dio naše poslovne i privatne budućnosti.