Mix

Tinejdžer umro nakon konzumacije proteinskog praha: „na vrećicama bi trebali staviti upozorenja“

Proteinski prah
Proteinski prah Foto: Canva
Šesnaestogodišnji dječak, Rohan Godhania iz Ealinga u zapadnom Londonu, umro je u kolovozu 2020., samo nekoliko dana nakon što je konzumirao proteinski shake.

Proteinski prah gotovo je neizbježan dio svakodnevice redovnog polaznika teretane koji želi zadržati ili izgraditi mišićnu masu.

Sada, zajedno s pozivima dječakove majke da se proizvodu dodaju zdravstvena upozorenja, Tom Osborne, mrtvozornik koji je bio zadužen za obdukciju, apelira da se na ovakve proizvode treba staviti istaknuta upozorenja.

Tijekom obdukcije saznao se razlog dječakove smrti. Rohan je umro od rijetkog zdravstvenog stanja do kojeg dolazi zbog manjka ornitin-transkarbamilaze (OTC).

Deficit ornitin-transkarbamilaze genetski je poremećaj ciklusa uree koji sprječava razgradnju amonijaka, uzrokujući njegovo nakupljanje do smrtonosne razine u krvotoku, a može biti potaknuto opterećenjem proteina, prenosi ladbible.com.

Rohan je primljen u bolnicu, 16. kolovoza 2020., ali tada mu nije dijagnosticiran deficit ornitin-transkarbamilaze.

Neurolozi su savjetovali da se tinejdžer testira na trovanje amonijakom, ali navodno je bolničko osoblje ignoriralo te savjete.

Osborne je to označio kao „izgubljenu priliku“ jer je dijagnoza mogla spriječiti preranu smrt 16-godišnjaka, prenosi telegraph.co.uk.

Mrtvozornik tvrdi da su ovi proizvodi bili „lako dostupni široj javnosti“, ali trenutno opis na pakiranjima nije „adekvatno informirao potrošače“ o potencijalno fatalnim opasnostima koje predstavljaju za osobe s poremećajem ciklusa uree.