Mix

Zašto bi itko kupio jeftini tablet u 2023. godini? Kupio sam jedan i imam odgovore

Amazon Fire HD 10 Tablet
Amazon Fire HD 10 Tablet Foto: Youtube Screenshot
Tableti nisu zamijenili laptope kao što se očekivalo u prošlom desetljeću. U jednom trenutku su svi imali tablet — pa i njihova baba. Teleoperateri su imali „superdealove” kako bi ti uvalili jeftine tablete, portali su bili krcati recenzijama, oglasi su iskakali na sve strane. Stvarno smo mislili da nam treba. Budućnost iz Star Treka postaje stvarnost! Ili ipak ne.

Moj prvi susret s tabletima nije bio najbolji. Sletio je neki Asus Transformer tablet iz Amerike. Rani Android. Aplikacije nisu bile optimizirane za tablete, bile bi razvučene i „nazubljene”, neprestano je štekao i brzo je zastario. Na kraju sam ga koristio samo za… budimo realni… odlazak na WC. Nije ni to preživio, lakše je bilo nositi smartphone o kojem brinem redovito nego tablet koji često zaboravim napuniti jer ga koristim rijetko.

I odlučio sam početkom godine kupiti jeftini tablet. Ni ne sjećam se koja je akcija bila u pitanju, ali sam se dokopao Amazonovog Fire HD 10 tableta za devedeset eura.

Zašto?

Čitanje dok sam zavaljen u naslonjač

Jer mi nije trebalo ništa bolje, a htio sam čitati stripove. I časopise. I web stranice da mi izgledaju kao časopisi. Od malih nogu obožavam podići noge i čitati časopise. Možete samo zamisliti moje oduševljenje kada sam otkrio Internet! Muka s Internetom je bila što sam morao sjediti u stolcu jer je Internet bio „lean-in” medij, sadržaj zbog kojeg se trebaš nagnuti naprijed što čak i u tijelu izaziva drukčije reacije od sadržaja zbog kojeg se možeš zavaliti u krevet ili naslonjač (lean-back medij). Uz posao koji uključuje puno buljenja u ekran laptopa, trebalo mi je nešto drukčije. I dalje buljim u ekran, ali je drukčije.

Streaming

Nisam content creator kojem će trebati stylus za ilustriranje ili videoediting, ne planiram editirati ništa na tabletu, samo želim konzumirati sadržaj. Streaming prednjači po
I za tu svrhu savršeno služi.

Omjer prenosivosti i dijagonale

Iako imam televizor čija je dijagonala 150 centimetara, nerijetko gledam filmove na 10-inčnom tabletu. Jer je jednostavno.

Scenarij u kojem ga obožavam? Kad se nakupi suđa za pranje, zakucam tablet na policu iznad sudopera, spojim slušalice i čistim „my list” s Netflixa zajedno sa posuđem. Također je lakše kuhati kad ti je recept na tabletu nego prčkati po mobitelu neprestano. Ne moram škiljiti.

Dodatna funkcionalnost

Osim što je odličan za putovanja, koristim ga i kao dodatni monitor u određenim situacijama — kao npr. kada posjetim roditelje u Slavoniji i trebam malo više piksela dok radim.

I najvažnije od svega…

Namjernije konzumiram sadržaj. Ta riječ postoji? Namjernije? Na tabletu nemam nikakve mailove ni aplikacije za društvene mreže, nema poziva, nema poruka, nema slučajnih distrakcija. Postoje samo namjerne distrakcije u koje se svjesno upuštam. Kad završim, završio sam. Manje sam na mobitelu i manje sam povezan sa svijetom — što je zapravo najbolja stvar koja se mogla dogoditi i na koju nisam uopće računao. Iako sam digitalno manje povezan sa svijetom, u stvarnom životu sam više povezan sa svijetom. I onaj refleks posezanja za mobitelom je postao manje aktivan.

Isplati li se kupiti jeftini tablet kao što je Amazon Fire? Isplati. Svakako pomaže i ako provjerite po Youtubeu kako na njega instalirati Googleov Play Store da niste ovisni samo o Amazonovoj trgovini aplikacija.