Najduža riba na svijetu

Impozantan ulov: Uhvatili rijetko viđenu ribu dugu gotovo četiri metra

Uhvatili rijetko viđenu ribu dugu gotovo četiri metra (Screenshot YouTube)
Uhvatili rijetko viđenu ribu dugu gotovo četiri metra (Screenshot YouTube)
Skupina vijetnamskih ribara ostala je prilično iznenađena kada je u svojoj mreži ugledala golemu, rijetku ribu dugačku 3,9 metara.

Ribari Xuan Quy i Thanh Hoa bili su u ribolovu s prijateljem na obali vijetnamske provincije Thanh Hoa kada su izvukli mreže i otkrili da su ulovili rijetku ribu veslača dugu 3,9 metara.

Ribari su sbili iznenađeni jer je riba veslač vrlo rijetka riba i uglavnom se nalazi na puno većim dubinama nego što ribarske mreže mogu dosegnuti. 

Riba veslač (oarfish) spada u porodicu cijevooki i najveća je poznata riba na svijetu s koštanim skeletom. Može narasti i više od 17 metara te težiti do 270 kilograma. Uglavnom živi u Meksičkom zaljevu i nekim dijelovima Azije. Ime je dobila po tome što se kroz vodu kreće tako da polovinu svog tijela koriste kao veslo.

Otkrio ih je norveški biolog Peter Ascanius 1772. godine, no ni dandanas se ne zna puno o njihovim navikama i načinu života jer se većinom nalaze na dubinama od 100 metara do jednog kilometra. Na površini su najčešće primijećene već uginule ili ozlijeđene. Prosječna dužina odrasle jedinke je 5 do 10 metara.