Fascinantna priroda

Šareni puž skriva jezivu tajnu: Mislili da su uočili neobičnu vrstu, a onda su otkrili što se zapravo događa

Puž i parazit
Puž i parazit Foto: YouTube/Screenshot
Naizgled šareni puž zapravo skriva zanimljivu i pomalo jezivu priču o životinjskom carstvu.

Svijet parazita podjednako je zastrašujući i fascinantan, a tome je dokaz i Leucochloridium paradoxum. Taj parazit nedavno je ponovno privukao pažnju korisnika društvenih mreža nakon što je na internetu objavljena snimka "party puža" koji pulsira šarenim bojama kao da je na festivalu elektronske glazbe.

No, iza neobičnog prizora krije se pomalo jeziva priča jer je puž zapravo pod kontrolom parazita koji simulira boje i ponašanje gusjenice kako bi privukao ptice da pojedu puža.

\\folder\vezani_članak Mačka grize vlasnicu Koji pogled... Mačka razvila savjest: Napala vlasnicu pa shvatila što je napravila, pogledajte reakciju

\\folder\vezani_članak Svadbena torta Prava ljubav Ovakvog muža svaka bi poželjela: Mladoženja oduševio potezom nakon nezgode na svadbi

Taj parazit djelomično preuzima kontrolu nad motoričkim funkcijama puža, pa ga navodi da se zadržava na povišenim mjestima kako bi bio lakše uočljiv pticama, uz to što gibanjem unutar puža proizvodi pulsiranje oponašajući gusjenice.

Nakon što ptice uspješno pojedu parazita, što puž u nekim slučajevima uspije preživjeti, on se nastanjuje u probavnom traktu ptice, gdje ispušta jajašca koja završe u ptičjem izmetu. Izmet može postati hrana puževima, što počinje novi životni ciklus tog parazita. Snimke parazita koje su se proširile društvenim mrežama možete pogledati u nastavku.