Viralno

Žirafa bez pjega, jedina je takva na svijetu! Rođena je u zoološkom vrtu u Tennesseeju

jedina žirafa bez pjega
jedina žirafa bez pjega Foto: Canva/Instagramscreenshot@arizonasfamily
Jedan od najrjeđih prizora u životinjskom carstvu pojavio se u neobičnom okruženju zoološkog vrta Brights u Tennesseeju, u kojem se rodila, kako se smatra, jedina žirafa bez pjega na svijetu, prenosi nam The Guardian.

Ženka žirafe, rođena je 31. srpnja, ujednačene je smeđe boje bez prepoznatljivog uzorka karakterističnog za žirafe. Zoološki vrt Brights je, za The Guardian, rekao da je žirafa već visoka 180 cm i da je pod brigom svoje majke i osoblja zoološkog vrta.

U zoološkom vrtu vjeruju da je žirafa jedinstvena, s obzirom na to da se žirafe vrlo rijetko rađaju bez svog išaranog krzna, koji prvenstveno služi kao oblik kamuflaže u divljini. Koža ispod mrlja također ima sustav krvnih žila koji žirafama omogućuje oslobađanje topline kroz središte svake mrlje, tako im pružajući oblik toplinske regulacije.

Svaka žirafa, osim pridošlice iz Tennesseeja, ima jedinstveni uzorak mrlja, a istraživanja ukazuju kako se uzorak nasljeđuje od majke.

The Guardian nam prenosi kako je Zoološki vrt objavio natjecanje za imenovanje nove žirafe. Opcije koje su ušle u uži izbor su Kipekee, što na svahiliju znači „jedinstveno“, Firayali, što znači neobično, Shakiri, što znači „ona je najljepša“, i Jamella, koja je „jedna od velike ljepote“.

Osnivač zoološkog vrta Brights, Tony Bright, rekao je lokalnoj televizijskoj postaji WCYB, kako je medijska pokrivenost bebe žirafe bez uzorka stvorila prijeko potrebnu pozornost oko očuvanje žirafa. Istaknuo je kako divlje populacije žirafa tiho klize u izumiranje, a 40% populacije divljih žirafa izgubljeno je u posljednja 3 desetljeća.