Ljudi na sankcije

Zbogom, iPhone! Turci razbijaju pametne telefone prosvjedujući protiv Amerike

Turska (Foto: Screenshot/Twitter)
Turska (Foto: Screenshot/Twitter) Foto: Screenshot/Twitter
Turci prosvjeduju protiv američkih sankcija uništavanjem mobitela na kreativne načine.

Društvenim mrežama proširile su se snimke Turaka koji razbijaju svoje telefone marke iPhone prosvjedujući protiv američkih sankcija. Sankcije su burno djelovale na tursku ekonomiju pa je vrijednost turkse lire pala za 20 posto, a valuta se počela oporavljati nakon što je Turska uzvratila sankcijama i povećala tarife na američke automobile, alkohol i duhan.

Trend razbijanja telefona pojavio se u srijedu kada je pristaša turskog predsjednika Erdogana razbio pet mobitela i posvetio ih ''Šefu'', uz povike: ''Alahu akbar'' (Bog je velik). Njegovom prosvjedu pridružili su se i drugi pristaše Erdogana pa su objavili i svoje kreativne načine uništavanja iPhonea i američkih novčanica.

Na jednoj je snimci turski političar kupio mobitel marke Samsung, dok je iPhone bacio i zgazio, a isto je preporučio i svojim pristašama. Na bojkot američkih proizvoda pozvao je sam Erdogan nakon što je SAD podigao tarife na turski metal i postavio sankcije na dva turska političara.

Sankcije su plod diplomatskog sukoba u vezi sa zatočeništvom američkog pastora Andrewa Brunsona. Brunson je uhićen 2016. pod sumnjom da je organizirao propali vojni puč protiv turskog predsjednika Erdogana. Turske prosvjede razbijanjem telefona možete pogledati u nastavku.