Mix

5 zanimljivih online poslova uz koje ćeš zaraditi novac iz udobnosti vlastitoga doma

Posao na daljinu
Posao na daljinu Foto: Canva
Rad iz udobnosti vlastitoga doma ima mnoge pogodnosti, a u modernom dobu digitalizacije sve više radno sposobnih pojedinaca preferira ovu vrstu zaposlenja.

Online poslovi koje možete obavljati „na daljinu“ otvaraju vrata raznim mogućnostima, pogotovo za osobe koje žive u manjim sredinama u kojima ne postoji puno poslovnih prilika.

Fleksibilno radno vrijeme, bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života, izbjegavanje dugotrajnog puta do ureda koji će vas koštati, samo su neke od prednosti ovakve vrste posla. Ovakav način rada posebno je pogodan za freelancere, roditelje i osobe sa smanjenom ili ograničenom mogućnošću kretanja.

Freelance pisanje

Posjedujete zavidnu vještinu u pisanju? Velik broj tvrtki danas surađuje s freelancerima pa takav posao možete pronaći i putem oglasnih stranica, a ako vam to nije pošlo od ruke možete posao pronaći na stranicama poput Upworka, Fivera i Freelancer. Ako nemate dovoljno iskustva započnite s pisanjem blogova ili članaka na teme koje vas zanimaju. Uvijek je korisno spojiti pisanje s nekim poljem u kojemu ste stručni i tako tržištu ponuditi jedinstveni proizvod, npr. ako ste obožavatelj nekog sporta napišite analizu neke utakmice.

Online poduke

U online i offline svijetu zaposlenja najvažnije je znati svoje vrline te razviti svijest o poljima vaše stručnosti. Ako posjedujete određene vještine koje vas čine posebnima u poslovnom svijetu, poput poznavanja određenog jezika. Iskoristite svoju stručnost u poznavanju matematike, stranih jezika ili čak kreativnih poslova poput kreativnog pisanja ili slikanja. Predavanja možete organizirati putem online platformi, a oglas za posao možete podijeliti na stranicama poput Tutor.com.

Prodaja proizvoda putem interneta

Možete otvoriti online prodavaonicu i prodavati proizvode ili usluge preko interneta, bilo da se radi o ručno rađenim proizvodima, digitalnim proizvodima ili dropshippingu. Second hand robu, ručno rađeni nakit i druge rukotvorine možete prodavati putem stranica poput Etsyja. Uspjeh vaše e-trgovine zahtijeva ulaganje određenih napora, a najvažnije je kroz svoj rad steći povjerenje kupaca.

Virtualni asistent

Kako biste postali virtualni asistent, potrebno je razviti određene vještine i kvalifikacije. Ovo uključuje vještine kao što su organizacija, komunikacija, upravljanje vremenom i tehničke vještine, poput poznavanja softverskih alata. Klijente možete pronaći preko platformi za zapošljavanje virtualnih asistenata, kao što je Upwork, Fiver, LinkedIn i Remote.

Web dizajn i razvoj

Ako imate vještine u dizajniranju ili programiranju, možete raditi kao web dizajner ili programer i kreirati web stranice ili aplikacije za klijente. Ako nemate previše iskustva vrijeme je da izraditi svoj portfolio kako bi dokazali svoje sposobnosti. Posao možete pronaći društvenih mreža i stranica kao što je Fiver i Freelancer.

Na većini ovakvih platformi postoji velik broj oglasa pa je bitno izdvojiti se specifičnim sposobnostima i originalnim radom te izgraditi povjerenje klijenata i kupaca.