Mix

7 spin-offova serija koji su bili toliko loši da ih se gotovo više nitko ni ne sjeća

spin off
spin off Foto: Youtube Screenshot
Spin-off je pojam koji se upotrebljava kad uzmeš film ili seriju i smjestiš ju u već poznati svemir, upotrebljavajući likove, teme ili koncepte s kojima su gledatelji već upoznati. Ovo se često radi i na televiziji i na filmu jer računaš na već postojeći interes publike, ali nekad se producenti znaju opeći – upravo zbog tog što je publici stalo do izvornih materijala i ne mogu podnijeti lošu kvalitetu i pokušaje mužnje novca.

Nije svaki spin-off toliko dobar kao Frasier ili Better Call Saul iako smo se i za Saula itekako bojali. Ovo je popis spin-offova od kojih su neki potpuno nepotrebni, a neki su možda bili dobre ideje, ali su ispali očajni.

The Lone Gunmen

X-Files su bili hitčina u devedesetima. Mulder i Scully su vladali ekranima diljem svijeta. Mulder je vjerovao, Scully je bila skeptik, oboje su se upleli u neke poremećene scenarije koji uključuju čudovišta, vladine tajne, vanzemaljce, a tu i tamo i crkvu. Nekad su show znali ukrasti Lone Gunmen. A znaš ih.

Ideja za spin-off je bila naizgled savršena – uzeti zabavne sporedne likove i dati im njihovu seriju koja će se baviti teorijama zavjere. Problem u seriji je bio taj što ovi usamljeni revolveraši nemaju snage da budu glavni likovi – kao onaj lik iz zadnje klupe u tvojoj osnovnoj školi kojem počne curiti krv iz nosa čim progovori s nekom od djevojaka. Nije bilo Muldera i nije bilo Scully. Igrom slučaja Gunmeni su šest mjeseci prije 9/11 i pada WTC-a imali zaplet u kojem se komercijalni let trebao zabiti u World Trade Center. Šteta. Potencijala je bilo, samo da su možda ubacili Muldera i Scully u nekoliko epizoda kako bi počeli isprepletati svemir – što je danas uobičajen scenarij, pogotovo ako pogledaš CW-jeve DC serije iz Arrowversea.

Joey

Ako je nešto bilo loše, ovo je bilo loše.

Prijatelji su nam bili znatno manje dragi od Seinfelda, ali Joeyja je volio gotovo svatko. Ko-kreatori Friendsa Marta Kauffman i David Crane nisu htjeli imati veze s ovim novim projektom kao ni većina glumačke postave. Ali eto – Matt LeBlanc je pristao. Prva epizoda je iscurila na net čak tri mjeseca prije datuma premijere i ljudi su bili uzrujani. Iako je službena premijera bila svega 5 mjeseci nakon što je finale Prijatelja emitirano, brojke su bile daleko od bajnih, a čak šest zadnjih epizoda nije ni emitirano. Matt LeBlanc je sigurno zaradio masu novca, ali nismo sigurni da mu je ovo trebalo u karijeri.

Mrs. Columbo

Peter Falk je glumio legendarnog detektiva Columba, a često se referirao na svoju ženu koju nikad nismo vidjeli na ekranima. Glavonje s NBC-ja su htjeli iskoristiti interes oko nedavno završenog Columba kako bi izmuzli još nešto novca i sadržaja. Peter Falk se protivio kao i producenti originalnog Columba.

Nije pomoglo. Za Mrs. Columbo je izabrana Kate Mulgrew koja je kasnije postala super-poznata kao kapetanica Voyagera Janeway.

Serija je bila sramota. U seriji se brzo spomenuo razvod od detektiva Columba, serija je promijenila i ime čak dvaput. Prvo u Kate The Detective, zatim u Kate Loves a Mystery. Nije pomoglo. Završilo je nakon 13 epizoda.

Law & Order: LA

Nismo nikad bili nabrijani na Law & Order, ali znamo ljude koji pobožno gledaju sve inačice. Ova verzija smještena u Los Angeles na papiru zvuči nevjerojatno. Terence Howard, Regina Hall, Skeet Ulrich i Alfred Molina u istoj seriji? Nakon samo jedne sezone serija je ukinuta jer je uspjela izgubiti više od pola gledatelja između prve i zadnje epizode sezone, što se ne događa često. Na popis bismo mogli ubaciti i spin-off Law and Order: Trial by Jury, ali toliko je nezanimljivo da ga spominjemo samo ovako. Usput.

CSI: Cyber

Prije svega pogledaj ovu kompilaciju high-tech mambo-džamba.

Baš kao i Zakon i red u Los Angelesu, slična situacija je snašla i CSI spinoff. CSI je započeo u Las Vegasu, kasnije smo dobili Miami i New York. Čak su se u Entourageu šalili da će se snimati i CSI Minesotta. Ovaj spinoff se bavio cyber kriminalom, a glumačka postava je… zanimljiva. Patricia Arquette koja je već imala Oscara, James Van Der Beek (kojeg znaš kao Dawsona iz Dawson’s Creeka), Bow Wow i pop zvijezda Hayley Kiyoko. Problem serije? Likovi su uglavnom sjedili za računalom i tipkali. Kao mi sada. So much uzbudljivo. Čak im ni još jedna pjesma The Whoa u naslovnoj špici nije pomogla.

That 80’s Show

Zvuči kao loš vic. Lude sedamdesete popratiš s “ludim osamdesetima”. Nitko iz That 70s Showa nije glumio u ovom spin-offu i serija je otkazana nakon samo 13 epizoda. Svih 13 je dostupno na Youtubeu, samo preleti ovu prvu epizodu da se uvjeriš kako ti to ne treba u životu.

Fuller House

Full House je bila zabavna serija kad smo bili klinci, ali nam nije palo na pamet pogledati ijednu epizodu Fuller House spin-offa koji je doživio čak pet sezona. Da, glume glumice u koje smo imali crush kad smo bili klinci, ali to nije dovoljno kad sve izgleda tako predvidljivo. I cringey.