Mix

A U K...! Psovanje može poboljšati sportsku izvedbu i smanjiti bol tijekom vježbanja

Muškarci rade heavy lift
Muškarci rade heavy lift Foto: Shutterstock
Istraživanje britanskog Sveučilišta Keele i Sveučilišta Brooklyn s Long Islanda otkrilo je da psovanje tijekom vježbanja može poboljšati izvedbu pa čak i pomoći u nošenju s bolovima, a nalazi objavljeni u časopisu Psychology of Sport and Exercise tvrde da može povećati fizičku moć i snagu, prenosi Global News.

Dakle, slobodno ispustite iz sebe “lijepe” riječi koje vas zadržavaju u završavanju posljednje serije.

Tijekom jednog eksperimenta, istraživači su tražili od sudionika na sobnom biciklu da psuju dok pedaliraju. Otkrili su da je korištenje vulgarnog jezika dovelo do povećanja početne snage od 4,6 posto tijekom testa poluminutne vožnje biciklom u usporedbi s onima koji nisu psovali.

U zasebnom testu psovanje je također rezultiralo povećanjem maksimalne snage stiska ruke od osam posto u odnosu na subjekte koji nisu psovali.

Koautor studije i profesor psihologije na Sveučilištu Keele Richard Stephens kaže kako psovanjem upravljaju regije mozga koje se obično ne povezuju s obradom jezika te pretpostavlja da bi aktivacija tih područja psovanjem mogla proizvesti poboljšanja performansa u mnogim različitim domenama.

Dakle, na koji način psovanje pomaže?

Stephensova prijašnja istraživanja ukazuju na to da psovanje općenito ima učinak umanjivanja boli.

U jednoj studiji, Stephens i njegov istraživački tim zamolili su neke sudionike da gurnu ruku u ledeno hladnu vodu i opsuju, a zatim to ponovno učine koristeći neuvredljive riječi.

Tim je otkrio da je “psovanje povećalo toleranciju na bol, ubrzalo otkucaje srca i smanjilo percipiranu bol u usporedbi s nepsovanjem”.

Istraživači nisu posve sigurni zašto su ružne riječi povezane sa smanjenjem boli, ali smatraju da psovanje može izazvati ljudsku reakciju “bori se ili bježi”.

Kada su naša tijela u tom pojačanom stanju, oslobađaju se određeni hormoni koji pomažu tijelu da reagira na moguću opasnost te nam to stanje može pomoći u teškim situacijama.

Također, sugerira se i da ubrzani otkucaji srca ispitanika koji su psovali ukazuju na povećanje agresije, što odražava uobičajenu reakciju “borbe ili bijega” – što je umanjivanja slabosti kako bi izgledali jačmai i tolerantnijima na bol.

“Ono što je jasno jest da psovanje ne izaziva samo emocionalnu nego i fizičku reakciju, što može objasniti zašto se stoljećima stara praksa psovanja razvila i opstaje do danas”, napisali su istraživači.

Psovanje također može biti metoda odvraćanja pažnje.

Prema Davidu K. Spiereru, koautoru studije o psovanju i vježbanju i bivšem profesoru zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Long Island, korištenje psovki tijekom vježbanja moglo bi vam um odvesti negdje drugdje.

“Hipoteza je da postoji dezinhibicija koja uzrokuje da pojedinci bolje rade dok psuju”, rekao je Spierer.

“Jednostavno rečeno, kada psujemo, aktivnost koju obavljamo više nas ne sputava i više nismo usredotočeni na nelagodu koju uzrokuje aktivnost ili vježba u koju smo uključeni”, dodao je.

To znači da bi korištenje psovki moglo biti od pomoći kada je potrebna snaga mišića i iznenadni nalet sile ili brzine.

Ipak, Spierer kaže da psovanje možda nije korisno za sve oblike vježbanja.

“Smatramo da psovanje ima najveći učinak tijekom aktivnosti koje mogu uzrokovati fizičku nelagodu i tijekom napada koji su definirani kao intenzivni ili anaerobni”, rekao je. Možda neće biti tako učinkovito tijekom dugih, sporih aktivnosti poput hodanja ili trčanja.

Mi smo svoj recept za izdržljivost našli, a sada ste možda i vi. Nećemo se baš derati drugima u lice, ali ispustiti koji psovački krik kad zaglibimo na težem dijelu treninga – sigurno neće odmoći.