Mix

‘Taken' je nekoć bio samo film, ali je postao žanr – sada Mads Mikkelsen traži osvetu

Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen Foto: Youtube Screenshot
Mads Mikkelsen je poznat po brojnim ulogama, ali posebno ga pamtimo po ulozi Hannibala u istoimenoj seriji. I spotu od Rihanne Bitch Better Have My Money, ali to nije previše relevantno za ovaj članak.

Mikkelsen ima novi film, dansku akciju naslovljenu Riders of Justice. Prvi trailer je izašao prije mjesec dana, a mi smo tek prije par dana postali svjesni ovog ostvarenja u “Taken” žanru. Točnije – sijedi lik sa posebnim setom vještina sije strah i trepet gdje god zakorači.

Tko bi rekao da će Liam Neeson uskrsnuti pomalo zaboravljeni žanr i postati punchline našim brojnim “forama”? Iako – ovakvih filmova je ranije bilo više, čak možemo pričati i o Charlesu Bronsonu kao začetniku ovog žanra, ali kako su danas sve neki rebootovi, blockbusteri i superjunaci, logično nam je da se sve više referiramo na Neesona.

Mikkelsen glumi Markusa Hansena, čovjeka koji traži osvetu za smrt žene i punice koje su poginule u nesreći vlaka, ali ubrzo saznaje da incident ipak nije bio nesretan slučaj već uključuje teroristički napad. Naravno, Markus Hansen je vojnik. Sa setom prikladnih vještina koje će mu pomoći da riješi zagonetku smrti svoje žene.

Evo i trailera.

Film je već doživio premijeru, ocjena na IMDB-ju je finih 7.7, a i Rotten Tomatoes je blagonaklon s 87 posto. Khm, film je dostupan digitalno tamo gdje već desetljećima nabavljamo filmove. A i Mikkelsen je glumio i u Another Round, danskoj komediji koja je ove godine osvojila Oscara za najbolji strani film. Ako tražiš što gledati.