Ove stvari ne smijemo previdjeti

Automehaničar otkriva tri trika pri kupnji polovnog automobila! ''Možete uštediti tisuće''

Automehaničar s ključem u ruci i svjetla upozorenja na upravljačkoj ploči
Automehaničar s ključem u ruci i svjetla upozorenja na upravljačkoj ploči Foto: Canva
Ovo obavezno treba provjeriti

Kupnja automobila je kompliciran proces, a greške se skupo plaćaju. Iako polovni automobil možemo dobiti po znato nižoj cijeni, to ne znači kako je ta odluka jednostavna.
Automobili se prodaju u svakakvim stanjima, a sigurnost pri kupnji nije garantirana.

Bez stručnog poznavanja automobila, teško je predvidjeti koji se sve problemi skrivaju ispod površine, no jedan je mehaničar odlučio podijeliti savjete koji će vam olakšati kupnju polovnog automobila.

Riječ je o mehaničaru koji na TikToku objavljuje savjete oko kupnje i održavanja automobila, a skriva se iza naziva Jackson the Mekanic. Njegov je video pogledalo preko 83 tisuće ljudi, a ove je savjete pri kupnji polovnog automobila podijelio.

@mekanic_jackson

3 simple checks

♬ original sound - Jackson The MekanicRazina kočione tekućine

Kočnice su sigurno jedan od najvažnijih dijelova automobila. Sigurno ne biste htjeli da vam one otkažu ili da se susrećete s problemima pri zaustavljanju vozila. Zato treba provjetriti razinu kočione tekućine. Dok će se mnogi zbunit kad pogledaju ispod poklopca automobila, ovaj je stručnjak otkrio gdje se nalazi spremnik i kako to možemo napraviti sami.

Jackson kaže "Ono što [tražite] ovdje je boja i razina, tako da možemo vidjeti da ova boja izgleda lijepo i novo, a također je nadopunjena do maksimuma.".

Provjera ulja

Dok je pokazivao gdje točno na automobilu možete provjeriti svoje ulje, Jackson je pokazao i kako se to radi i na što trebamo skrenuti pozornost. "Prvo, izvadite mjernu šipku", rekao je Jackson i nastavio "Sada je vrlo važno prvo je obrisati krpom, a zatim ponovno umetnuti mjernu šipku.".

Mehaničar ističe kako to moramo provjeriti kad je auto ugašen te nam pokazuje kako izgleda pravilna boja i razina ulja.

Razina rashladne tekućine

Ona pomaže pri regulaciji i kontroli temperature motora vozila. Jednostavnije ona se brine da auto ne zakuha ljeti i da se ne smrzne zimi. Zato je njezino provjeravanja ključno.

Njezinu razinu možete provjeriti u ekspanziskoj posudi i direktno na hladnjaku. Srećom, Jackson je objasnio kako se to radi i gdje možemo provjeriti razinu rashladne tekućine, a naglasio je kako motoru treba dopustiti da se ohladi prije nego što to krenemo raditi.

Ove su tri stvari ključne za rad motora i automobila, a naiđete li na neki od problema s jednom od spomenutih stvari, možete zaključiti kako s autom postoje skupi problemi. Dok postoje brojni alati i savjeti kod kupnje automobila, najbolje je sa sobom povesti stručnjaka koji će procijeniti isplati li se kupiti automobil ili će ipak čekati drugog kupca.