Mix

Avatar 2 je u hrvatskim kinima tek od 15. prosinca. Kakav je to Avatar sad u kinima?

Avatar 2
Avatar 2 Foto: Youtube Screenshot
 

Nakon što sam ovoga vikenda imao jedan zanimljiv razgovor s prijateljicom, odlučio sam da je vrijeme za ovaj članak.

Sjeli smo na sunčanu stranu ulice, svatko uživao u svom piću, dječji glasovi su se čuli posvuda.

“E, idem navečer gledati novog Avatara”, rekla mi je.

Nekoliko sekundi sam vagao trebam li prozboriti pa sam ipak odlučio biti lik koji će ti reći da imaš špinata među zubima i da Avatar koji je sad u kinima zapravo nije Avatar 2, još znan kao Put Vode.

Avatar koji je sada u kinima nije Avatar 2!

Gledali ste već ovog Avatara koji je sad u kinima. I u kinima u gimmicky 3D-u prije 10+ godina i na laptopu i na TV-u.

Ne treba vas to spriječiti da ga idete gledati, ali ako stvarno želite gledati baš tog Avatara koji je najunosniji film svih vremena (ako se lista ne prilagođava za inflaciju, tada ga Prohujalo s vihorom preskače). Nerijetko i sam posjetim projekcije filmova koje sam pogledao bezbroj puta, ali ih želim gledati opet. S Avatarom je nastala pomutnja.

Nismo ti mi Amerika.

Čitava situacija je malo konfuzna hrvatskoj publici jer nikad ne dobivamo reprizne projekcije u multipleksima – osim možda pred dodjelu Oscara. Stariji filmovi se jako rijetko prikazuju.

Amerikanci često imaju priliku na jubilarne godišnjice uživati u klasicima. Evo i kolega mi javio da Bodyguard s Kevinom Costnerom i Whitney Houston stiže opet u kina. Pri provjeri informacije – samo američka kina će obilježiti 30 godina filma najpoznatijeg po jednoj pjesmi.

Spider-Man: No Way Home je došao u kina s nekoliko dosad neviđenih scena. Naravno – samo američka.

Hrvatska publika, nenavikla na ovu praksu, ni ne provjerava detalje vezane uz film jer se trailer za drugog Avatara vrti već mjesecima u kinima, a ljudski um često sam popuni praznine.

Koji je cilj ovog članka? Pročitajte opis filma uvijek kako biste bili sigurni da baš za taj film želite izdvojiti sve luđe svote novca. I bez kokica ništa.

Najveći problem? Prevelika je pauza između prvog i drugog Avatara pa su htjeli podsjetiti ljude na čitav stvoreni svijet – a i dodatno zaraditi kako bi se još malo popeli na ljestvici najunosnijih filmova u povijesti. Hoće li ova prevelika pauza utjecati na film čiji je najveći plus bio upotreba “3D” tehnologije od koje nam se vrti? Vidjet ćemo uskoro. Velika pauza nije presudila Top Gunu: Maverick jer je u pitanju bio odličan film, ako Avatar: Put vode bude odličan – neće biti nikakvih problema. Neeekako sumnjam. Kada ste čuli nekog da citira Avatara? Nema nijednu rečenicu pamtljivu kao “Paint me like one of your French girls”.