Lako ih je prokazati

''Borat'' ima novu emisiju zbog koje već padaju glave: Političar se na sav glas derao ''C*nčuga!'' pa podnio ostavku

Sacha Baron Cohen i Jason Spencer (Foto: Screenshot/YouTube)
Sacha Baron Cohen i Jason Spencer (Foto: Screenshot/YouTube) Foto: Screenshot/YouTube
Sacha Baron Cohen je opet središte kontroverze jer desničari nasjedaju na sve njegove podvale.

Britanski glumac i komičar Sacha Baron Cohen, najpoznatiji po tumačenju likova Ali G-ja i Borata, ima novu seriju koja je uspjela podići veliku prašinu iako su emitirane tek dvije epizode. U seriji ''Who is America?'' (Tko je Amerika?), Cohen tumači četiri lika kojima ljude sa svih strana političkog spektra pokušava dovesti u neugodne situacije.

Jedan od za sada najučinkovitijih likova je ''izraelski stručnjak za protuterorizam'' Erran Morad. U prvoj epizodi je taj lik izraelskog militanta uspio nagovoriti više američkih političara da podupru akciju obučavanja predškolske djece za rukovanje oružjem, a u drugoj epizodi je uspio navesti republikanskog političara da iz sveg glasa viče: ''C*nčuga!''.

 

 

Republikanski političar iz Georgije Jason Spencer mislio je da priča s izraelskim stručnjakom za borbu protiv terorizma i bez oklijevanja je slušao sve njegove savjete. Savjeti su uključivali i skidanje donjeg rublja te jurenje golom stražnjicom prema teroristima koji "će pobjeći jer su homofobi", no to je bio sam vrh sante leda.

Unatoč svim stvarima kojima se Spencer osramotio u emisiji, njegovoj karijeri je na kraju presudilo uzvikivanje rasističkih uvreda, također ''u svrhu obrane od terorista''. Naime, Cohen mu je u ulozi izraelskog stručnjaka sugerirao da u slučaju pokušaja otmice mora brzo privući pozornost prolaznika.

Cohen i Spencer tada su odglumili pokušaj otmice, a političar je počeo na sav glas uzvikivati rasističku uvredu kako bi privukao pozornost. Spencerovo ponašanje je stvarno uspjelo privući pozornost pa su se nakon emitiranja emisije svi obrušili na njega.

Ljude je uznemirila lakoća kojom je pribjegao korištenju rasističke uvrede te su obje strane američkog političkog spekta zatražili njegovu ostavku. Spencer je samo dva dana nakon emitiranja epizode podnio ostavku, no svejedno se pokušao opravdati.

Za Atlanta Journal je izjavio: ''Sacha Baron Cohen i njegovi suradnici iskoristili su moj paralizirajući strah od terorističkog napada na moju obitelj''. Njegova obrana nije uvjerila nikoga jer se u niti jednom trenutku nije nalazio u stvarnoj opasnosti, a korištenje rasističkih uvreda kao obrane od terorizma čak niti tada ne bi bilo učinkovito. Isječak iz epizode možete pogledati u nastavku.